MİT'in gizli misyonerlik faaliyeti yaptıkları gerekçesiyle 'zararlı' sivil toplum örgütleri içerisinde sıraladığı Çağdaş Eğitim Vakfı'na (ÇEV) bir darbe de yargıdan geldi.
Kadıköy 3. Sulh Hukuk ve 1. Sulh Hukuk mahkemeleri ayrı ayrı verdikleri kararda; ÇEV için Truva atı nitelendirmesinin yapılabileceğine hükmetti. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) içindeki muhalif kanat, Avrupa Birliği'nden 700 bin Euro hibe alan ÇEV ile işbirliği yapılmasına sürekli karşı çıktı.
Muhalif kanadın önde gelen isimleri ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek ve Antalya Şubesi üyesi Yılmaz Dikbaş, ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile yardımcısı Nur Serter'in ÇEV ile ilişkilerini sık sık gündeme getirerek eleştirdi. Özyürek ve Dikbaş yaptıkları açıklamalarda Çağdaş Eğitim Vakfı için 'Anadolu'nun bağrına sokulmuş birer Truva atı' nitelendirmesi yaptı. Eruygur ve Serter, bu ifadeden dolayı, 22 Ağustos 2006'da Özyürek ve Dikbaş hakkında ayrı ayrı 5'er bin YTL'lik tazminat davası açtı. Kadıköy 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, 18 Eylül 2007'de verdiği kararla Eruygur'un açtığı tazminat davasını reddetti. Aynı gün Kadıköy 1. Sulh Hukuk Mahkemesi de Serter'in tazminat talebini geri çevirdi. Her iki mahkeme verdikleri kararla ÇEV için Truva atı nitelendirmesi yapılmasının sakıncasının bulunmadığına karar verdi.
Yılmaz Dikbaş daha önce de, ÇEV'in, Protestan misyonerlik faaliyetlerine destek verdiğini öne sürmüş ve bu sebeple yargılanmıştı. Davaya bakan Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Çağdaş Eğitim Vakfı'nın araştırmacı Yılmaz Dikbaş aleyhine açtığı davayı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporunu gerekçe göstererek reddetmişti. Eruygur ve Serter'in 22 Temmuz seçimleri öncesinde düzenlenen mitinglerde kalabalıkları toplaması, ADD içindeki muhalefetin sesinin kısılmasına sebep olmuştu. Ancak mitinglerin sandığa yansımaması Eruygur'a karşı dernek içi muhalefetin yeniden başlamasına sebep oldu.
Yunan ordusu, Truva atına gizlenmişti
Truva atı, Truvalılarla Yunanlılar arasındaki savaşta kullanılan ünlü tahta attır. Birleşik Yunan ordusu ile Truvalılar yaklaşık 10 yıl savaşırlar. Uzun süren bu savaş sonunda askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası yüzünden Athena tarafından da sevilen Odisseus'un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir. At yapılır ve en seçkin askerler atın içindeki bölmelere gizlenirler. Yunan ordusu Bozcada'nın arkasına gizlenir. At kumsala bırakılır. Truvalılar atı ilahlarından bir hediye olarak kabul eder. Yunanlıları yendiklerini ve savaşın bittiğini düşünürler. Atı şehrin içine alıp, kutlama törenleri yaparlar. Hava kararınca Yunan ordusu tekrar gelir ve atın içindeki askerlerin açtığı kapılardan Truva'ya girip ve şehri yağmalarlar. Truva atı günümüzde bilgisayar programları için de kullanılmaktadır. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç gibi görünür, ancak çalıştırıldığında bilgisayarlara zarar verir.
ZAMAN