AYM ve Danıştay'ın ‘dershaneler kapatılamaz' kararına rağmen 3 dershane kapatıldı. İdare Mahkemesi'nin hukuksuzluğa ‘dur' demesi de çözüm olmadı. Türkiye'de ilk kez ‘mührün iptali' davası açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Eskişehir Valiliğinin, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay'ın ‘Dershaneler kapatılamaz' kararına rağmen, şehirde faaliyet gösteren 3 Dershaneyi kapatmıştı. Bu hukuksuz karara Eskişehir'deki İdare Mahkemesi, önceki hafta ‘dur' dedi. Mahkeme, davalı idareler MEB ve Eskişehir Valiliği'nin cevabı beklenmeksizin doğacak zararlardan dolayı yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
MAHKEME KARARI YOK SAYILDI
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kararın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen mühürlü dershaneleri açtırmadı. Bunun üzerine dershane avukatları ve yöneticileri İlçe Milli Eğitim hakkında, mahkeme kararlarını uygulamamaktan dolayı suç duyurusunda bulundu.
Dershane avukatı Selamet Şen, ortada açık bir şekilde görevi kötüye kullanma suçu olduğunu ileri sürdü. Eskişehir FEM Dershanesi avukatları, idare mahkemesinin kararına uyulmayarak kapıya vurulan mührü sökülmemesi üzerine de ‘mühürün iptali' davası açtı. Şen, hukuksuzluğa karşı her türlü mücadeleyi vereceklerini belirtti.
‘AÇILSIN' TALEBİNE UYMADILAR
Valilik ve kaymakamlık, açma işleminin Odunpazarı İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yetkisinde olduğunu bildirdi. Dershane yetkilileri avukatları, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek ve telefonla arayarak mühürlerin açılmasını istedi.
MÜDÜR İÇİN SUÇ DUYURUSU
Ancak mahkeme kararının hemen uygulanması uygulanması gereken bir karar olmasına rağmen Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, dershaneleri bir türlü açmadı. Dershane avukatları ve yöneticileri İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında, mahkeme kararlarını uygulamadığı için suç duyurusu yaptı.
GECİKTİREN MEMUR SUÇ İŞLİYOR
Dershane avukatlarından Selamet Şen, ilçe milli eğitim yetkililerinin Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına uymaması sebebiyle ‘mührün iptali davası' açtıklarını belirterek şunları söyledi:
“Dershanenin ruhsatı iptal edilince önce yürütmeyi durdurma davası açtık. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ama ilçe milli eğitim, kararı tanımayınca bu sefer mühürün iptali davası açtık. Mühürün iptali davası, Türkiye'de uygulaması ilk olan dava. Karar çıkarsa eğitim öğretim başlayacak. Aslında oradaki dershane yöneticileri mührü kırıp eğitime başlasa suç da değil. Buna rağmen dershane yöneticileri hukuka saygılarından dolayı ikinci açtığımız davanın sonucunu bekliyorlar. Aslında yürütmeyi durdurma kararları hemen uygulanmalı. Memur onu geciktirdiği zaman suç işlemiş oluyor.
özgür düşünce