Makina Mühendisleri Odası'ndan asansör faciası açıklaması

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, dün Bahçeşehir'de 3 işçinin ölümüne neden olan asansör faciası ile ilgili açıklama yaptı. TMMOB açıklamasında, "Kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için, işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarları ve işçi sağlığı güvenliği alanında kalıcı önlemleri almayan siyasi iktidarı kınıyoruz." denildi.

Bahçeşehir'de dün asansör faciasında ölen 3 işçi için TMMOB İstanbul Şubesi, iktidara seslenerek güvenlik önlemlerinin biran önce alınmasını isteyen bir açıklama yaptı.

TMMOB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bahçeşehir`de bulunan Fi Side projesinde 19. kattan düşen dış cephe asansöründe (Animak Tip) bulunan 3 işçimiz Yasin Bakır, Şükrü Yaşar ve Osman Yardımcı yaşamını kaybetti. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, öncelikle Fi Side inşaatındaki iş cinayetinde yaşamını kaybeden arkadaşlarımızın aileleri ve yakınlarının büyük acısını paylaşıyor, kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarları ve işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidarı kınıyoruz.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI KAZALARI SEYREDİYOR…

Ülkemizde yaşanan tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi bugün yaşadığımız faciada bizim için sürpriz olmadı. Çünkü ülkemizde insan yaşamının ve emekçilerin hiçbir önemi yok! Ayrıca inşaat sektöründe ölümlü iş kazasının meydana gelmediği hiçbir gün yok. Soma`da meydana gelen toplu işçi katliamında, Mecidiyeköy`deki Torunlar faciasından sonra yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz üzere inşaat sektöründe denetimlere ağırlık verilmesi gerekmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında önemli görevi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise denetim görevini yerine getirmediği gibi yaptığı kısmi denetimlerde gerekli yaptırımları uygulamıyor, kazaları sadece seyrediyor. Büyük reklamlarla yürürlüğe konulan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu`nun yürürlükte olduğu 2013 yılından bu yana iş cinayetleri azalmadı. Her gün tespit edilebilen en az 5 iş cinayeti yaşanmaktadır ve bu beş işçiden ikisi inşaat sektörü çalışanıdır. Bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın görevinin ölümleri saymak ve kaza sonrası işyerlerine müfettiş göndermek değil kazaların önlenmesini sağlamak olduğunu belirtmek isteriz.

ŞANTİYEYE KAYYIM ATANDI
İş cinayetinin meydana geldiği cephe asansöründe periyodik kontrollerin yapıldığına dair herhangi bir veriye rastlanılmamış iken SGK tarafından şantiyenin kayyuma devredilip mühürlenmiş olduğu bilgisine ulaşıldı. Söz konusu Fi Side şantiyesi kayyuma devredilmiş ve mühürlü konumda ise burada yapılan çalışmaları denetlemeyen/engellemeyen Bakanlık ve ilgili idare yaşanan facianın sorumlularındandır."
CİHAN
02 Şubat 2016 15:25
DİĞER HABERLER