Dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala olay günü giydiği üniformayı komiteye verdi...
2012 yılında kızların eğitilmesi için gösterdiği çaba sebebi ile Pakistan'da okula giderken Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzai, Nobel Barış Ödülü komitesine saldırı günü giydiği okul üniformasını hediye etti.
Malala, Pakistan'da kızların okula gönderilmesi için yaptığı eğitim faaliyetleri sebebi ile, geçtiğimiz Ekim ayında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala (17), olay günü giydiği üniformayı neden komiteye verdiğini ise şu sözlerle anlattı:
"Ben okula giderken bu üniformayı giyiyordum. O üniforma bana eğitimi hatırlatıyordu. Kendimi öğrenci gibi hissetmemi sağlıyordu. Bu üniformanın benim için ne kadar önemli olduğunu, dünyadaki bütün çocuklara göstermek için hediye ettim."
ÜNİFORMA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SERGİSİNDE GÖSTERİLECEK
Öte yandan Nobel Barış Ödülü Komitesi, üniformanın Norveç’in başkenti Oslo’da, 2014 Nobel Barış ödülü sergisinde gösterileceğini açıkladı. Nobel Barış Ödülü ise 10 Aralık’ta Oslo’da yapılacak ödül töreninde Hintli Satyarthi ve Malala’ya takdim edilecek.
Nobel Barış Ödülü sahipleri her sene ekim ayında açıklanırken, ödül töreni ve bu sene 10’cusu düzenlenecek Nobel Barış Ödülü sergisi, duyurudan 2 ay sonra düzenleniyor.
"I am Malala" isminde bir de kitabı olan Malala Yusufzai'ye, geçtiğimiz yıl Uluslararası Çocuk Barış Ödülü ve AB İnsan Hakları Ödülü de verilmişti.
MALALA’NIN ÖYKÜSÜ
Malala Yusufzai, 1997’de Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pakhtunkhva eyaletinin Svat ilinde doğar. Malala daha 12 yaşındayken kadın hakları ve kız çocuklarının okula gitmesi için Svat vadisinde eğitim aktiviteleri yapan biri olarak tanınır. Taliban’ın kız çocuklarının okula gitmesinin yasakladığını duyurduğu bu dönemde Malala, eğitim faaliyetlerine ara vermeden devam eder.
BBC ise 2009 yılında Malala için takma isimle yorumlarını yazdığı blog açar. Artık görüşlerini anlatabilen Malala, Taliban’ın bölgede neler yaptığı ve kız çocuklarının eğitilmesi gerektiği konusundaki yazılarını bu blogdan duyurur. Daha sonra, "Pakistanlı kızın günlüğü" adı altında yazdığı el yazılarını BBC muhabirine ulaştıran Malala'nın yazıları BBC Urdu’da yayınlanmaya başlar. Belli bir süre sonra ise günlüğü yazanın kendisi olduğu anlaşılır. 2009 yılı yaz ayında ise New York Times, Malala'nın hayatını anlatan bir belgesel film yayınlar. Televizyonlara ve gazetelere röportaj veren Malala’nın ünü zamanla yayılır. Fakat bu tanınma, Malala'nın Taliban tarafından hedef olmasına sebep olur.
Pakistan'da, 2012 yılının Ekim ayında okuldan dönerken Taliban tarafından saldırıya uğrayan Malala, başından vurularak ağır yaralanır. Malala'nın Pakistan'da başlayan tedavisi, İngiltere'nin Birmingham şehrinde Prenses Elizabeth hastanesinde devam eder.
Öte yandan, Malala tamamen iyileştikten sonra ise BM’ye çağrıldı. Henüz 16 yaşında BM’de konuşma yapacak olan Malala, dünyanın gündemindeydi. Konuşması ayakta alkışlanan Malala, "Bir kitap, bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir. Taliban beni susturmaya çalıştı. Ancak sesim artık daha yüksek çıkıyor. Onlar başaramadı.’’ dedi.
Eğitimine İngiltere’de devam eden dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala, bir gün Pakistan başbakanı olmak istediğini ve ülkedeki bütün kız çocukları okula gidene kadar çalışmaya devam edeceğini açıkladı.
CİHAN