Malatya'nın ilk yerleşim yeri olarak bilinen Battalgazi ilçesindeki Selçuklu dönemine ait mezarlıkta kazı çalışması yapılacak.
Malatya Valiliğine bağlı Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Battalgazi ilçesindeki 40 Kardeşler Şehitliği diye bilinen bir mezarlık olduğunu söyledi.
13. yüzyıla ait Selçuklu mezarları ile dolu olan bu mezarlık alanında kazı çalışması yapacaklarını kaydeden İskenderoğlu, ''Burası 120 dönümlük tescilli bir alan. Sayın Vali'miz Ulvi Saran'ın talimatları ile buranın kazısı için gerekli izinleri aldık. Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünün denetiminde Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Sanat Tarihi profesörü Halit Çal hocamızın bilimsel başkanlığında ve benim koordinatörlüğümde yürütülecek bir kazı çalışması yapacağız'' dedi.
40 yıldır Bitlis Ahlat'ta bir Türk İslam dönemi kazısı yapıldığına dikkati çeken İskenderoğlu, bu kazı sonucunda oldukça ciddi verilere ulaşılmış durumda olduğunu, Malatya'da da Türk İslam dönemine ait önemli tarihi dokuların bulunduğunu belirtti.
Malatya'da, dünyanın ilk şehir devleti olarak bilinen Aslantepe Ören Yeri'nde de kazılar yapıldığını ifade eden Levent İskenderoğlu, ''Malatya'da Aslantepe'nin yanı sıra başka kazı alanlarımızın da olmasını istiyoruz'' diye konuştu.
''Temizlik kazısı adı ile başlayan bu kazı çalışmamızın, ilerleyen dönemde Prof. Dr. Halit Çal hocamızın başkanlığında ulusal bir kazıya dönüştürülmesi ve devam ettirilmesini düşünüyoruz'' diyen İskenderoğlu, kazı kapsamında mezarlık alanını açacaklarını, burada taş sandukalara sahip mezarlar olduğunu aktardı.
''Bu taşların 4 tarafı kabartma süslemelerle dolu. Aynı zamanda Kuran motifleri ile süslenmiş. Görenlerin 'Çok ilginç, üslup açısından Anadolu'da tek' dediği bir üsluba sahip mezar taşları'' diyen İskenderoğlu, kazıların bu hafta içinde başlayacağını bildirdi.
Şu anda kazının ön hazırlık çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken İskenderoğlu, ''Sayın Vali'miz konuyu yakından takip ediyor. Kazı içine Usta Şagirt Kümbeti ve 40 Kardeşler Şehitliği dahil'' dedi.
KUDEB'in Malatya'nın turizm alt yapısını geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını anlatan İskenderoğlu, şu bilgileri verdi:
''Sokak sağlıklaştırmaları yapıyoruz. Tek yapı ölçeğinde restorasyonlar yapıyoruz. Bu tür kültür varlıklarının görünür ve korunur hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bütün bunlar bizim binlerce yıldır biriktirdiğimiz ortak kültürün görünür hale gelmesi demek. Dolayısı ile turizm için düşünecek olursak insanların Malatya'yı bir cazibe merkezi olarak görmeye başlamasını sağlayacak çalışmalar.''
Malatya'nın 5 bin 500 yıl önce yerleşim görmüş olan bir şehir olarak Anadolu'nun en eski şehirlerinden biri olduğunu belirten İskenderoğlu, ''Malatya'da yaşamış, medeniyet üretmiş bütün toplumların bize bıraktığı her mirasa sahip çıkmayı hedefliyoruz. Tarihin her katmanında üretilmiş medeniyet göstergelerinin ortaya konması için topyekun bir çalışma yürütüyoruz'' dedi.
(YET-AY-Zİ)07.07.2011 15:21:35