Malezya'dan Avustralyalı emeklilere cazip şartlar

Malezya, Avustralyalı emeklilerin uzun süre ülkede kalmalarını daha cazip hale getirmek için özel bir program başlattı. Bu amaçla, Malezya Benim İkinci Evim, (Malaysia May Second Home, MM2H) başlığı altında özel bir vize çıkaran Malezya yönetimi, bununla özellikle emeklilik yıllarını rahat geçirmek isteyen Avustralyalıların dikkatini çekmek istiyor.

10 yıl boyunca geçerli olan ve yenilenebilen söz konusu vizeyi alanlar, uzun yıllar ülke dışına çıkmadan Malezya'da yaşayabiliyorlar. Yetkililer şu ana kadar 120 ülkeden 28 bin turistin başvurduğunu ve aldıkları sonuçtan memnun olduklarını belirttiler.

Bu vizeden faydalanmak isteyenlerin 50 yaşın üzerinde ve banka hesaplarında ise en az 100 bin ringit(23 bin ABD Doları ) nakit bulunması gerekiyor. Ayrıca Malezya'da en az 327 bin Avustralya dolarından daha ucuz olmayan bir ev satın alması şart.

Öte yandan uzmanlar, Avustralya'daki insan ömrü ortalamasının giderek artması nedeniyle pek çok emeklinin hayat pahalılığı nedeniyle geçim sıkıntısı içinde olduğunu belirtiyorlar. Ülkede borcu olmayan ev sahibi ve yalnız yaşayan emekli bir Avustralyalının rahat bir hayat geçirebilmesi için yılda 43 bin dolara ihtiyacı var. Evli emekliler için bu miktar yıllık 59 bin dolara çıkıyor.

EMEKLİLER KENDİ ÜLKELERİNDE ZOR ŞARTLARDA YAŞIYORLAR

Medyaya konuşan finans uzmanı Chirs Malkin, Avustralyalı emeklilerin geçinebilmesi için gerekli olan paranın giderek arttığına işaret ederek, "Emekliler açısından endişe verici bir durum var. Detaylara indikçe bu endişe daha da artıyor. Artık emekliler 80 hatta 90 yaşına kadar yaşıyorlar. Bunun için bir milyon doların üstünde bir kaynağınız olması lazım. Geçimlerini temin edemeyen emekli Avustralyalılar bu nedenle hayat masraflarının çok daha düşük olduğu, Endonezya'nın Bali Adası ya da Tayland'ın Puket bölgesine yerleşiyorlar." dedi.

Daha ucuz geçim imkanı olan Malezya'nın diğer bölge ülkelerine göre bir diğer avantajı da İngilizcenin yaygın bir şekilde kullanılıyor olması.

Malezya hükümeti 10 yıllık yenilenebilir yeni vize sayesinde önemli miktarda yabancı kaynak çekmeyi amaçlıyor. Malezya Turizm Bakanı Mohamed Nazri, "Bu vize programı sayesinde yurt dışından büyük miktarda yatırım ülkemize geldi. Bu büyük bir kaynak. Her emekli ülkemize en az 1 milyon ringit getiriyor." dedi.

Avustralyalı emeklilerin, Malezya'da yaşamalarının önünde en büyük yasal engel, ülke kanunlarına göre yurt dışında 3 aydan fazla kalanların, emekli maaşlarının kesilmesi. Bu nedenle Malezya Benim İkinci Evim isimli vizeye başvuran 28 bin yabancı ülke vatandaşı arasında sadece 700 Avustralyalı emeklinin olduğu öğrenildi. CİHAN
19 Eylül 2015 10:50
DİĞER HABERLER