Mali Müşavir Çeziker: İhalede en önemli evrak teminat mektubudur

BURSA (CİHAN)- İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, taahhüt işleri yapan üyelerine katkı sağlamak için 'Taahhüt İşlerinde İnşaat Muhasebesi Kayıtları, Vergi ve SGK Uygulamaları Semineri' düzenledi.

Seminerde, serbest muhasebeci mali müşavir Erkan Çeziker, Ekonometrist Dr. Halil Kaya, üyelere konuyla ilgili bilgilerini aktararak, sorularını yanıtladı. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Söylemez, taahhüt işlemleri gerçekleştiren üyelerin karşılaşabilecekleri sorunların çözümü için eğitimlerin faydalı olacağını söyledi.

"İHALEDE EN ÖNEMLİ EVRAK TEMİNAT MEKTUBU"

Seminerde inşaat işletmelerinde vergilendirmeyi anlatan Mali Müşavir Erkan Çeziker, Kamu İhale Kurumu tarafından gerçekleştirilen ihale ve sözleşme sürecinde yapılması gerekenleri aktardı.

İhalelerin genel olarak kapalı zarf usulünde yapıldığını kaydeden Çeziker, eksik evrakı olan firmaların ihaleden men edildiğine dikkat çekti. İhalelerde çoğunlukla en düşük teklifin kabul edildiğini belirten Çeziker, "İhaleyi aldıktan sonra en önemli evrak kesin teminat mektubudur. Projenin yapımı sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanırsa mektubunuz nakit para yerine geçer ve Kamu İhale Kurumu kendisi bozdurup zararı tazmin etmek ister. Sözleşmede işin başlangıcı, yer teslimi öngörülmüş ise yerin teslim edildiği tarihtir. Yer teslimi belirtilmemişse sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi. Hiç biri belirtilmemişse sözleşme tarihidir. İşin bitiş tarihini geçerseniz kamu kurumuna ceza ödersiniz. Bu süre çok önemli. Bu süre hava muhalefeti nedeniyle uzayabilir. Bu gibi durumlarda ihale makamı ek süre talep ettiğinizde verebilir. Projede farklılıklar istendiğinde de size ek süre verilebiliyor" dedi.

"ARA DÖNEMDE GEÇİCİ BEYANNAMEDE İŞ BİTİŞİ BİLDİRİLEBİLİR"

Taahhüt işlerinde geçici kabul süreci uygulanabildiğini dile getiren Çeziker, işin kesin kabulünün bu süre geçtikten sonra gerçekleştiğini ifade etti. Vergi beyannameleri hakkında da tavsiyelerde bulunan Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir Erkan Çeziker, "Firmalar için finansman önemli. Taahhüt firmaları yoğun kredi hacimlerinde çalışırlar. Bu yüzden ara dönemde olsa geçici beyannamede işin bittiğini bildirebilirler. Banka nezdinde rakamsal olarak gelir gözükür." şeklinde konuştu.

Taahhüt işlerinin muhasebeleştirilmesini anlatan Ekonometrist Dr. Halil Kaya da maliyet muhasebesinin en büyük sorununun genel üretim giderleri olduğunu belirtti. İnşaat sektöründe yıpranma payı giderlerinin fazla olduğunu anlatan Kaya, "Muhasebe dışı envanterde sayım ve değerlendirme yapılıyor. Muhasebe içi envanterde de muhasebe dışı envanterde belirlenen fiili durumlar ile kayıtlar arasında fark varsa düzenleniyor. Dönem gelir ve giderleri belirleniyor. Resmi nizamdan sonra bilanço ve gelir tablosunu düzenleyip dönemin hesapları kapatılıyor." şeklinde konuştu.

CİHAN
16 Şubat 2015 10:05
DİĞER HABERLER