Maliye Bakanı: Enflasyonun düşmesi için tek başına para politikası yeterli değil

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Enflasyonun düşmesi için tek başına para politikası yeterli değil, yapısal tedbirlerle de desteklememiz lazım. Gıda kaynaklı bir katılık var. Tarım Bakanı'nın çalışması var, gıda fiyatlarını aşağı çekmemiz lazım." dedi.

Bakan Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyesi gazetecilerle bir araya geldi. EMD Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, yapısal reformların önemine dikkat çekti. Rakamları beklenen bir gelişme olarak değerlendirdiğini ifade eden Ağbal, özellikle son dönemde döviz kurlarındaki istikrarın, enflasyonu aşağıya çekecek faktörlerden biri olduğunu söyledi. Enflasyonun daha da düşmesini önemsediklerini, bunun hem ekonominin genel gidişatı hem de makroekonomik parametreler açısından önemli olduğunu belirten Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

"Enflasyon inşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler. Para politikası enflasyonla mücadelede esas belirleyici araç ama tek başına yeterli olması mümkün değil. Dolayısıyla bunu bizim yapısal tedbirlerle de desteklememiz lazım. Hepimiz konuşuyoruz gıda fiyatlarından kaynaklanan bir katılık var hizmet fiyatlarında bir katılık var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın bu konuda çalışmaları var. Bu çalışmalar sonucunda özellikle bizler de inşallah yakın bir zamanda bir araya geleceğiz. Bu çalışmalar sonucunda gıdada da enflasyonu aşağıya çeken bir patikayı oluşturmamız gerekiyor. Bu parasal önlemlerle değil de yapısal önlemlerle sağlayacağımız bir şey olacak."

"HAL YASASI İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR"

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi'nin bu konuda bir sunum yaptığını, bu işin üretim, ticaret, dağıtım kanalları tarafı bulunduğunu belirten Ağbal, bunların her birisiyle ilgili çalışmaların olduğunu da söyledi. Ağbal, "Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız 'Hal Yasası' ile ilgili bir çalışma yürütüyor. Yine üretilen ürünün, üretildiği noktadan tüketiciye gelirken ara aşamalarda maliyeti oluşturan kalemlerin aşağıya doğru çekilmesine dönük ne tür tedbirler alınabileceği konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Enflasyonun iki yönlü, hem talep hem maliyet kaynaklı olduğunu belirten Ağbal, şöyle konuştu:

"Maliyeti oluşturan faktörler üzerinde özellikle döviz kurları, maliyeti etkileyen önemli bir unsurdur. Dövizde istikrar sağlandığı sürece özellikle gıdada maliyet kaynaklı bu etki aşağıya gelir. En son yem ve gübrede bir KDV indirimi yaptık. Dolayısıyla oradan yapılan düzenlemelerin de olumlu etkisi olacak ama henüz komiteye bizim ilk toplantıdan sonra verdiğimiz birtakım çalışma direktifleri oldu, onu henüz önümüze getirmediler, onu getirsinler, zaten bu konunda detaylı bir açıklama yapacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda yürütülüyor. Çalışıyoruz, beraber inşallah bunu getireceğiz."

"KIRMIZI ETTE KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"

Kırmızı et fiyatları ve KDV ile ilgili taleplerin sorulması üzerine Ağbal, "Öyle bir konu gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız." dedi.
Cihan CİHAN
03 Mart 2016 13:16
DİĞER HABERLER