Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların ekonomide önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Son dönemde bankalara vurmak, bankaları hırpalamak moda. Bu, son derece yanlış. Bankacılık sistemi olmadan, sistem sağlıklı çalışmadan bizim ekonomide kalıcı bir başarı elde etmemiz mümkün değil. Onun için bizim bütün alanlarda hassasiyetleri gözeterek, sektör ile birlikte çalışarak sistemin sağlıklı yapısını sürdürmemi gerekiyor." dedi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin düzenlediği çalıştayda katılan Şimşek, burada bir konuşma yaptı. Konuşmasında bankaların kamu ile yakın irtibatta olması temennisinde bulunan Şimşek, "İdare, baankalar için Türkiye'de özel bir muamele, özel bir şey talep etmiyor. Ne yapacaklar? Müşterileri tanıyacak, gerekli verileri alacak, gerektiğinde kamu otoriteleri ile paylaşacaklar. Kayıtları saklayacaklar, sonradan talep edilebilir diye. Tabii şüpheli olayların bildirimi de önemli." ifadelerini kullandı. Mali suçlarla mücadelenin önemini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bölgemizde El- Kaide, El- Nusra, DEAŞ gibi dünya barışını, ülkemizin geleceğini tehdit eden örgütler faal. O nedenle ülkemizde aklama suçları, terörün finansmanı suçları ile etkin şekilde mücadele etmeliyiz. Bu anlamda Birleşmiş Milletler kararlarını etkin şekilde uyguluyoruz. İkili talepleri de ele alıyoruz. Niye? Türkiye terörden çok çekti. Bu alanda ülkenin en ufak zafiyet içinde olması beklenemez. Onun için bu konuda gerekeni yapacağız. Basel Komitesi'nin faaliyetlerinde itibar riski çok önemlidir. Bu olay ihmale gelmez. En ufak bir olay sonradan belki çok karmaşık, çok büyük terörün finansmanı, aklama faaliyetin parçası olabiliyor. Biz bankaların itibarını çok önemli görüyoruz. Esasında bu karlılığı etkileyecek bir alandır. Yer yer dünyada ABD başta kimi bankalara ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Böyle bir durum olmaması için bizim sizi korumamız gerek, sizin sizi korumanız gerek. Bunun için birlikte çalışmalıyız. Öte yandan yasal uyum riski de önemli. Bu konuda biz gereken adımları attık, eksiklikleri giderdik."
Makro ekonomik önlemlerin Türkiye'ye yararlı olduğuna temas eden Mehmet Şimşek, ayrıca şunları kaydetti:
"Türkiye, makro ekonomik çerçeveyi oturtmasa, reform çabasına girmese, Allah korusun siyasi istikrar olmasa bu dalga ve fırtınalar karşısında, etrafımızda olup bitenler karşısında nasıl etkilenirdik tahayyül bile edemiyorum. Türkiye bütün olumsuzluklara rağmen oldukça iyi bir yerde. Ha yetmez. Onun için kapsamlı çalışmalarımız var. Biz bu reformları hayata geçirdikçe mali alan elde edeceğiz. Bu mali alanın bir kısmı reformlara gidecektir."
Şimşek, ilaveten bankaların gri alanların minimuma indirilmesi talebinin makul olduğunu; bunun için Gelirler İdaresi'ne talimat vereceğini açıkladı.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise konuşmasında ekonomi yönetiminden bazı taleplerde bulundu. Aydın, taleplerini, "Finansal enstrümanların vergilendirilmesinde gri alanların tamamen kaldırılması, aracı maliyetlerini arttıran kamu odaklı yüklerin indirilmesi, olağan dışı hallerde geçici olarak getirilen hukuki normların normalleşme ile kaldırılması temennimiz. Katı normlar ekonomik büyümeye katkımızı pahalı hale getirdiğini, sınırlandırdığını belirtmeliyim. Topyekün olmasa da normlarda uluslararası hukukla çelişmeyen esneklikler getirilmeli." şeklinde sıraladı.
CİHAN