Maltepe Belediyesi, DHKP-C kurucularının ismini parka verdi

Maltepe Belediyesi, DHKP-C kurucularının ismini parka verdi
Maltepe Belediyesi, ilçede yapılan parka Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı’nın ismini verdi.
‘Mahir Hüseyin Ulaş’ ismini alan park, Mahir Çayan’ın öldürüldüğü çatışmanın tarihi olan 30 Mart’ta açılacak. Mahir Çayan’ın kurduğu THKP-C’nin eylem yöntemleri ve ideolojisini benimseyen Dursun Karataş tarafından ismi DHKP-C’ye çevrilen terör örgütü, kanlı eylemlerle adını duyurmuştu.  Gülensu Mahallesi Emek Caddesi üzerinde yaptırılan parka, 30 Mart Cumartesi günü açılacak. ‘Mahir Hüseyin Ulaş’ ismini alan parkın girişine, CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin tarafından ‘Unutmak ihanettir’ pankartları asıldı. 

Parka ‘Mahir Hüseyin Ulaş’ isminin verilmesiyle ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Maltepe ile özdeşleştikleri için bu ismi verdiklerini söyledi. “Mahir, Hüseyin, Ulaş bir çaba içerisinde olmuşlardır.” diyen Zengin, “Maltepe ile ilgili özdeşleşen Mahir’dir biliyorsunuz. Mahir ve Hüseyin burada bir eylem içerisinde olmuşlardır. O eylemi sorgulamıyoruz, o eylemin doğru olup olmadığını burada tartışmıyoruz. Bu parka öncelikle Mahir’in, Hüseyin’in ve Ulaş’ın isimlerini vermemizin nedeni Maltepe ile özdeşleşmeleridir.” ifadelerini kullandı.

Gençlere Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı’yı yeniden değerlendirmelerini tavsiye eden Zengin, “Onların ne yapmak istediklerini, ne yaptıklarını yeniden sorgulayın, unutmayın. Unutmak ihanettir.” dedi.

MAHİR ÇAYAN VE MALTEPE

İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom’un 22 Mayıs 1971’de kaçırılıp öldürülmesi olayına karışan Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir, Maltepe’deki bir evde kuşatılır. Çayan ve Cevahir, evde bulunan 14 yaşındaki bir kızı rehin alır. 1 Haziran 1971’de eve yapılan operasyonda Hüseyin Cevahir öldürülür, Mahir Çayan ise yaralı olarak yakalanır. Rehine kız ise operasyonda zarar görmez. Mahir Çayan, tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne konulur. Dava sürerken 29 Kasım 1971’de Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı’nın aralarında bulunduğu 5 kişi cezaevinde kazılan tünelden kaçarak firar eder.

Cezaevinden kaçtıktan sonra Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan Mahir Çayan ve beraberindekiler, 26 Mart 1972'de Ünye'de NATO'ya ait radar istasyonunda çalışan iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni kaçırır ve karşılığında Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucuları Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın serbest bırakılmasını isterler. 28 Mart'ta rehinelerle birlikte Niksar'ın Kızıldere Köyü muhtarının evinde kalan arkadaşlarının yanına giderler. 30 Mart günü muhtarın evinde askerler tarafından ablukaya alınır. Evi saran askerlerle silahlı çatışmaya girerler. Çatışma sonunda Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Sarıhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz öldürülür. Evde bulunan Ertuğrul Kürkçü ise sağ olarak yakalanır. 

DHKP-C başta olmak üzere marjinal sol örgütler, her yıl 1 Haziran’da Mahir Çayan’ın yakalandığı, Hüseyin Cevahir’in de öldürüldüğü Maltepe’deki evin önünde anma programı düzenliyor. Örgüt elemanları; Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçı’yı ‘Mahir Hüseyin Ulaş, kurtuluşa kadar savaş!’ sloganları ile anıyor. 

TERÖR ÖRGÜTÜ DHKP-C

Mahir Çayan, Münir Ramazan Aktolga ve Yusuf Küpeli tarafından kurulan THKP-C, yönetici kadrolarının Kızıldere’de öldürülmesinin ardından çeşitli örgüt isimleri altında varlığını devam ettirdi. Çayan’ın eylem yöntemleri ve ideolojisini benimseyen Dursun Karataş tarafından Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) ismini alan örgüt, birçok kanlı olaylarla anıldı. Eylemlerden bazıları şöyle:

"9 Ocak 1996 tarihinde Sabancı Center'ın 25. katında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Gürgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi. 

10 Eylül 2001'de Taksim Gümüşsuyu Caddesindeki polis noktasına düzenlenen canlı bomba saldırısında 2 polis memurunun şehit edilmesi, bir yabancı uyruklu turistin öldürülmesi.

11 Eylül 2012'de İstanbul Sultangazi Gazi Polis Merkezi'ne DHKP-C üyesi İbrahim Çuhadar tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda canlı bombanın dışında polis memuru Bülent Özkan hayatını kaybetti. 7 kişi yaralandı.

9 Aralık 2012'de İstanbul'da Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi saldırı düzenlenmesi.

11 Aralık 2012'de İstanbul Gaziosmanpaşa'da Mücahit Daştan isimli polis memurunun öldürülmesi. 

1 Şubat 2013'de Ankara'da ABD Büyükelçiliğine Ecevit Şanlı adlı canlı bombanın kendini patlatması sonucu büyükelçilikte çalışan güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu öldü, Didem Tuncay adlı gazeteci ağır yaralandı.

19 Mart 2013'de Ankara Kızılay meydanında bulunan Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezine 15 dakika ara ile saldırı düzenledi. Bir kişi hafif yaralandı." 

DHKP-C’ye yönelik son iki yılda yapılan operasyonlarda 352 örgüt mensubu gözaltına alındı
28 Mart 2013 12:07
DİĞER HABERLER