Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı

Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı -Kırklarelinin Evrencik köyü halkının büyük bölümü, uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri odun kömürünü satarak geçimini sağlıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)
KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Kırklarelinin Evrencik köyü halkının büyük bölümü, uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri odun kömürünü satarak geçimini sağlıyor.
     Evrencik Köyü Muhtarı Erdin Eti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde yüz yıllardır mangal kömürü üretildiğini söyledi.
     Yaklaşık 30 yıl önce köy halkının yüzde 70inin bu üretimi yaptığını anlatan Eti, halen köydekilerin önemli bölümünün bu işle uğraştığını ifade etti.
     Mangal kömürcülüğünün fazla kar sağlayan bir iş olmadığını belirten Eti, "Odun kömüründeki kar miktarı düşünce üretim de azaldı. Her şeye rağmen köyümüzde yılda 400 ton odun kömürü üretiliyor. Bunlar iç piyasada satılıyor" dedi.
    
     -"Gece gündüz demeden çalışıyoruz"-
    
     Odun kömürü üreticisi 72 yaşındaki Remzi Koyuncu da yaptıkları işin emek istediğini bildirdi.
     "Gece gündüz demeden" çalıştıklarını ifade eden Koyuncu, "Yıl boyunca ateş karşısında, duman ve is kokusuna aldırış etmeden karınca misali bir parça ekmek için mücadele ediyoruz. Yaz, kış ocaklarımızın başında bekliyoruz" diye konuştu.
     Koyuncu, mangal kömürü üretim aşamalarını şu şekilde anlattı:
     "Ormandan kestiğimiz meşe ağaçlarını ocaklarımıza getirerek düzenli bir şekilde diziyoruz. Bu istifleme yöntemine torluk adı veriliyor. Her bir torluk 20-50 ton odundan oluşuyor. Daha sonra bu torlukların üzerini, saman, yaprak ve toprakla örtüyoruz. Odun yığınları 10-20 gün boyunca, aralıksız yanıyor. Toprakla örttüğümüz için alevlenmiyor. 20 ton odundan yaklaşık 4 ton kömür elde ediyoruz."
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
25 Nisan 2013 16:10
DİĞER HABERLER