Maria Sibylla Merian kimdir? İşte Maria Sibylla Merian'ın hayatı

Maria Sibylla Merian kimdir? İşte Maria Sibylla Merian'ın hayatı
Google'ın doğum gününe özel doodle yaptığı Maria Sibylla Merian kimdir? İşte hayat hikayesi...

DÖzel günler için doodle hazırlayıp yayınlayan Google , Botanik ressam Maria Sibylla Merian  366. doğum günü için bir doodle hazırladı. Peki kimdir Maria Sibylla Merian? Neler yapmış ve nasıl ünlü olmuştur? İşte Maria Sibylla Merian'ın hayatı hakkında bilgiler ve özel doodle çalışması...

Maria Sibylla Meria kimdir?

Maria Sibylla Merian, 2 Nisan 1647 - 13 Ocak 1717 tarihleri arasında yaşamış, bitki ve böcekleri detaylı bir şekilde inceleyerek resimler yapmış bir doğa bilimci ve bilimsel illüstratör'dür.

Almanya'nın Frankfurt şehrinde dünyaya gelen Maria Sibylla Merian, botanik ressam olarak çalışmıştır. 1675,1677 ve 1680 yıllarında bitki gravürlerinden oluşan üç koleksiyon yayınlamıştır. Böceklerle yaptığı çalışmalardan sonra kendine sakladığı örnekleri incelemiş ve böceklerin yumurta, larva, pupa ve yetişkinlik evrelerini yani metamorfozlarını gösteren çizimler yapmıştır. Merian, 186 böcek türünün yaşam döngüsünü tanımlamıştır. Bu tanımların entomoloji yani böcek bilimine katkısı büyüktür.

Maria Sibylla Merian'in eseri Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung - Tırtılın İnanılmaz Dönüşümü ve Garip Besin Btkileri yüksek sosyete tarafından beğenilse de ana dil olarak sadece Latinceyi benimseyen bilim çevrelerince pek kabul görmemiştir.

Merian, gözlemlediği böceklerin yaşam döngülerini de detaylı bir şekilde incelemiştir. Tırtılın kelebeğe nasıl dönüştüğünü ve dönüşümü esnasında yediği farklı besinleri kayıt altına almıştır.

Merian'in bitki, kurbağa, yılan, örümcek ve iguana gibi tropik hayvan çizimleri bugün dünyanın dört bir tarafındaki amatörler tarafından toplanmaktadır.

Almancası Vogelspinne olan kuş örümceğinin Maria Sibylla Merian tarafından tanımlandığı kabul edilmektedir. Surinam'da çizimler yaptığı esnada büyük bir örümceğin bir kuşu yakaladığını gören Merian bunu gravürlerine ekler. Aynı gravürde ve devamındaki metinde Merian, asker ve yaprak yiyen karıncaları da tanımlamıştır.

Merian'in ölümünden çok kısa süre sonra eserleri Amsterdam'da Büyük Petro tarafından görülmüş ve büyük bölümü St. Petersburg'da bulunan akademik koleksiyonlara eklenmiştir.

02 Nisan 2013 15:28
DİĞER HABERLER