Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu

Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş: -"Makro ekonomik dengeler önemlidir ama kalıcı bir ekonomik güç ancak mikro alanda başarıların sağlanmasıyla mümkün olur" -"Dünya piyasalarınd
İZMİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kalkınma açısından makro ekonomik dengelerin önemli olduğunu ancak kalıcı bir ekonomik güç yaratabilmenin ancak mikro ekonomi alanında başarıların sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
     Kurtulmuş, AK Parti İzmir İl Başkanlığının ev sahipliğinde Swiss Grand Efes Kongre Merkezinde düzenlenen Marka Şehirler için Kent Ekonomileri Forumunun açılışında yaptığı konuşmada, AK Parti Genel Merkezi olarak 6 Nisanda Gaziantepte başlattıkları Kent Ekonomileri Forumunda bugüne kadar 45 ili geride bıraktıklarını, forumu eylül ayına kadar 81 ilde gerçekleştirmeyi ve sonrasında bunu Ulusal Kent Ekonomileri Stratejisi halinde bir kitap halinde Türkiye ile paylaşmayı hedeflediklerini belirtti.
     Yaşanan çağda ülke ekonomilerinin sadece merkezi planlama ile ileriye gitmesinin mümkün olmadığını, küresel rekabet gücünün ancak yerel bazda katılımla yakalanabileceğini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
     "Evet, makro ekonomik dengeler önemlidir ama kalıcı bir ekonomik güç ancak mikro alanda başarıların sağlanmasıyla mümkün olur. Bunun için de herkesin elini taşın altına sokacağı, herkesin bu süreçlerde fevkalade ciddi şekilde katkıda bulunacağı, yeni büyük bir motivasyonu, çabayı ortaya koymamız gerekir. Türkiye, bundan sonra her alanda daha fazla üreten, her alanda küresel rekabetin güçlü aktörlerinden birisi olan ülke haline gelmek durumundadır. Bunun için de şehirlerimizin fevkalade ciddi şekilde ekonomik yapısının güçlendirilmesi, her şehrin, her kentin özelliklerini belirleyerek, marka şehirler haline gelmesi en önemli hedeflerimizden birisidir."
    
     -"Terörün sonlanması ekonomik kalkınmaya yansıyacak"-
    
     Numan Kurtulmuş, bu noktada özellikle terörün yakın dönemde sonlanmasının, Türkiyenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracağına işaret ederek, "Türkiyede inşallah önümüzdeki süreçte terörün sona ermesiyle oluşacak fevkalade olumlu atmosfer, aynı zamanda bire bir Türkiyenin ekonomik kalkınmasına yansıyacak, hatta bire birden çok daha fazla şekilde yansıyacaktır" diye konuştu.
     Türkiye ekonomisinin en önemli sorunun, bölgeler arasındaki ekonomik dengesizlik olduğunu belirten Kurtulmuş, Zonguldak ile Hatay arasında bir çizgi çekildiğinde bu çizginin doğusunda kalan 51 ilin, 2012 rakamlarıyla Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) sadece yüzde 22sini alırken, batısında kalan 30 ilin yüzde 78ini aldığına işaret etti.
     Kurtulmuş, bu dengesizliğin mutlaka aşılması gereken sorun olduğunu ifade ederek, "Bu kadar dengesiz bir Türkiye ekonomisiyle istediğimiz anlamda bir küresel rekabet gücüne sahip olmayız. Dolayısıyla bütün illerin çok daha ileri gitmesi, çok daha güçlü hale gelmesi, ama sonuçta bu forumlarla birlikte inşallah bütün Türkiyede çok güçlü bir ekonomik kalkınmayı sağlamamız gerekiyor" dedi.
    
     -"Hedeflerimize pantolon gömlek satarak ulaşamayız"-
    
     Türkiyenin geçen 10 yıllık süreçte kişi başına milli gelirini 2 bin dolar seviyesinden 10 dolara çıkardığını, bunun çok önemli bir başarı olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şimdi Türkiyenin 2023 yılında kişi başına 25 bin dolar gelir seviyesine, 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla rakamına ve 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedef koyduğuna işaret etti.
     Kurtulmuş, bu noktada özelikle üst düzey girişimcilere önemli görev düştüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:
     "Artık dünya piyasalarında rekabet etmek istiyorsak, alışılmış usullerle rekabet edebilmemiz mümkün değildir. Üst düzey müteşebbislerimiz mutlaka Ar-Geye yatırım yapacaktır. Üst grup müteşebbislerimiz, marka üretecek, patentlerini ortaya koyacak, bunun için Ar-Geye olağanüstü yüksek yatırımlar yapacak. Devletin yapacağı da bu alanda müteşebbislerimizin önünü açmak, teşvik etmektir."
    
     -Dar gelirliler için vergi reformu-
    
     Ekonomik kalkınma hedefleri için mutlaka yapılması gereken bir noktanın da alt gelir gruplarının alım güçlerinin artırılması gerekliliği olduğunu anlatan Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
     "Türkiyenin ekonomik anlamda yukarıya çıkmasının olmazsa olmaz koşullarından birisi de dar gelirli ve düşük gelirli grupların alım gücünü artırmak, bunu da vergi reformlarıyla sağlayacağız. Mesela vergi reformlarıyla vergide çok kazanan çok ödeyecek, az kazanan da az ödeyecek. Türkiyede dolaylı vergilerin şu anda yüzde 65-66 civarında olan vergi gelirleri içerisindeki payını azaltacağız. Bunları değiştirecek bir çalışmayı ortaya koyacağız. Ayrıca sosyal politikalarla da dar gelirli yurttaşlarımızın daha iyi bir alım gücüne kavuşması için elimizden gelini yapmaya çalışacağız."
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
11 Mayıs 2013 13:40
DİĞER HABERLER