MASAK'ın 3 yalanına tokat gibi cevap

MASAK'ın 3 yalanına tokat gibi cevap
Koza İpek Medya'yı susturmaya yönelik operasyona tepkiler çığ gibi büyürken, operasyona gerekçe olarak gösterilen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporundaki skandal bilgilerle ilgili her gün yeni yanlışlar ortaya çıkıyor.

Dört sayfalık arama kararında hiçbir somut veri yer almazken, karara dayanak olarak gösterilen MASAK raporunda da skandal bilgilere yer veriliyor. Tayyip Erdoğan için ‘Aldırma Reis. RTE #UstanınHikayesi' tweeti atmasıyla gündeme gelen İbrahim Hakkı Polat'ın başkanı olduğu MASAK'ın raporundaki iddialar Koza Altın tarafından teker teker çürütüldü. Koza Altın'dan yapılan açıklamaya göre MASAK'ta yer verilen yanlış bilgiler ve doğruları şöyle:

YALAN:

Koza Altın'ın üretiminde çelişkili rakamlar var.

DOĞRU:

Koza Altın, daha üretime başlamadan, altını bu alanda uluslararası akreditasyona sahip, dünyanın en önemli denetim şirketi Amerikan SRK'ya rapor ediyor. Ayrıca Koza Altın, halka açık bir şirket olduğu için her yılın başında bütün yatırımcılara sunum yaparak o yıl ne miktarda altın üreteceğini bildiriyor. Bu konuda akredite şirketler tarafından onaylanmış ilgili raporlar Sermaye Piyasası Kurulu'na veriliyor. Ne kadar altın üretileceği de KAP'a bildiriyor. Aynı şekilde o yılın sonunda da ne kadar altın üretildiği bilgileri KAP'ta yayınlanıyor. Dolayısıyla bir madende üretilecek altın miktarı daha tesis kurulmadan bellidir.

YALAN:


Koza Altın'ın bir ton cevherden elde ettiği altın miktarı gerçeği yansıtmıyor. Türkiye'de bir ton cevherden 4,93-6 gram altın elde edilecek verimlilikte maden yatağı bulunmuyor. Türkiye'de bir ton cevherden üretilen altın miktarı ortalama 1 gramdır.

DOĞRU:

MASAK raporundaki bu bilgi, Dünya Altın Konseyi'nden alınmış. Bu konseye üye firmaların ortalamasını yansıtıyor. Bu konseye üye olmayan dünyada birçok altın firması var. Koza Altın da bu konseye üye değil. Türkiye altın madenciliği açısından çok zengin bir ülke. 1 ton cevherde 1 gram da altın olabilir, 20 gram da olabilir. Bu, madenin yataklanma şekliyle alakalı bir durum. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün, 2009 tarihli, ‘İl il Türkiye'nin yer altı kaynakları' başlıklı raporuna göre Türkiye'deki rezervlerin 1 tondaki altının gram miktarı şöyle: Artvin Cerrattepe-Kafkasör 4, Balıkesir Havran-Küçükdere 6,43, İzmir Efemçukuru 12,65, İzmir Bergama Ovacık 9, Lapseki-Şahinli 5,76, Çanakkale Kirazlı-Kartaldağı 5,02, Gümüşhane Mescitli Mastra 12, Sivrihisar-Kaymaz 6,04. Dolayısıyla, ‘Türkiye'de bu verimlilikte altın madeni yok' bilgisi tamamen yanlış. Bu bilgilere MTA'nın internet sitesinden ulaşmak mümkün.

YALAN:

2015 yılı faaliyet raporu verilerine göre şirketin ons başına maliyet rakamı 476 dolar. Dünya Altın Konseyi verilerine göre tüm dünyada altın üretim ve maliyetleri ons başına 1.000-1.200 dolar arasında değişiyor.

DOĞRU:

MASAK'ın bu hesabı, yine 1 gramlık rezerv üzerinden yapılmış. Cevher verimliliği ortalama 1 gramdan ele alınırsa, maliyet ons başına 1.000 doları geçebilir. Eğer rezerv ortalama 6-7 gramsa, ons başına maliyet 400-500 dolara düşer. Maliyet hesapları sadece ton ile ilgili değil. Cevherin fiziksel ve kimyasal özellikleri de göz önüne alınmalı. MASAK bütün hesabı ons başına, 1 gram/ ton üzerinden yaptığı ve cevherin fiziksel/kimyasal özelliklerini dikkate almadığı için bu maliyeti buluyor. Gram arttıkça maliyetin düştüğünü dikkate almıyor ve tamamen bir varsayımda bulunuyor. Dolayısıyla bu iddia da sektör gerçeklerine tamamen aykırı. ZAMAN

06 Eylül 2015 08:03
DİĞER HABERLER