VOA'nın haberine göre, Maymun çiçeği, ateşe ve ciltte kabarık döküntülere neden olan bir virüs. Genellikle hafif şiddette seyreden hastalığın iki ana suşu bulunuyor. Daha ağır hastalığa yol açan Kongo suşu, yüzde 10 ölüm riskini beraberinde getiriyor. Batı Afrika suşunun ölüm riski oranıysa yüzde 1. İngiltere'de kayda geçen 9 vakanın Batı Afrika suşundan kaynaklandığı bildiriliyor.
"Fazlasıyla sıradışı"
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan uluslararası halk sağlığı profesörü Jimmy Whitworth, "Tarihsel olarak çok az sayıda vaka bu bölgelerin dışına çıktı. Bu yıldan önce (Batı Afrika dışında) sadece sekiz vakaya rastlandı" dedi ve son durumu "fazlasıyla sıradışı" şeklinde niteledi.
Portekiz'de 14 doğrulanmış maymun çiçeği vakası kaydedilirken İspanya, 23 olası vakayı test ediyor. Bu vakalardan 7'si doğrulandı. Daha önce Portekiz'de de İspanya'da da maymun çiçeği vakalarına rastlanmamıştı. İsveç de bir vaka rapor etti. İtalya'daysa yetkililer bir vakayı doğruladı, iki de şüpheli vaka olduğunu bildirdi.
ABD’de de bir vaka tespit edildi. Massachusetts Eyaleti Halk Sağlığı Dairesi dün, kısa süre önce Kanada'ya seyahat eden bir erkekte maymun çiçeği enfeksiyonu tespit edildiğini doğruladı.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) laboratuvarı, enfeksiyonun maymun çiçeği virüsünden kaynaklandığını tespit etti.
Massachusetts Halk Sağlığı Dairesi, temas takibi için CDC ve yerel sağlık kurullarıyla çalışma yapıldığını, tespit edilen vakanın halk için herhangi bir risk oluşturmadığını ve hastanede yatan kişinin durumunun iyi olduğunu kaydetti.
Kanada Halk Sağlığı Dairesi de dom geç saatlerde yaptığı açıklamada, Avrupa'daki maymun çiçeği vakalarından haberdar olduğunu ve mevcut durumu yakından takip ettiğini bildirdi.
Kanada'nın Montreal kentindeki halk sağlığı yetkilileri bugün 17 şüpheli vakanın incelendiğini kaydetti.
Massachusetts Halk Sağlığı Dairesi, Amerika'da bu yıl daha önce maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını da bildirdi. Teksas ve başkent Washington'a komşu Maryland eyaletleri, 2021 yılında, kısa süre önce Nijerya'ya seyahat eden iki kişide virüs tespit edildiğini açıklamıştı.
Virüs nasıl bulaşıyor?
Daire, maymun çiçeği virüsünün beden sıvılarıyla, virüsün cilt üzerinde yol açtığı kabartı ve yaralarla, bu sıvı ve yaralatın bulaştığı yorgan, çarşaf ya da kıyafetlere temasla ya da uzun süreli yüz yüze temas sırasında solunum damlacıklarıyla bulaşma olabileceğini bildirdi.
Maymun çiçeği virüsü, hayvanlardan insanlara ve daha nadir olarak insandan insana bulaşıyor. İlk kez 1958 yılında maymunlara görülen bu çiçek virüsü, günümüzde en çok kemirgenler tarafından taşınıyor.
Virüsün son tespit edilen vakalardaki yayılma şekliyse uzmanları şaşırtıyor. Bunun nedeni 18 Mayıs itibarıyla sayısı 9 olan İngiltere'deki vakaların, birbiriyle herhangi bir bağlantısı olmaması. Sadece 6 Mayıs'ta doğrulanan ilk hastanın kısa süre önce Nijerya'ya seyahat ettiği biliniyor.
Uzmanlar bu nedenle rapor edilmeyen vakalar olabileceği olasılığına karşı daha geniş çaplı bulaşmaya karşı uyarıyor.
İngiltere Sağlık Güvenliği Dairesi, son vakaların çoğunlukla eşcinsel ilişkiye giren erkekler arasında görüldüğünü bildirdi ve bu kişilerin durumun farkında olmaları tavsiyesinde bulundu.
Çiçek aşısı etkili olabiliyor
Kurumun sözcüsü, maymun çiçeği için geliştirilen bir aşı olmadığını, ancak çiçek aşısının bir ölçüde koruma sağladığını söyledi. İngiltere, bazı sağlık çalışanlarına ve maymun çiçeği virüsüne maruz kalma olasılığı bulunanlara aşı erişimi sağlamaya başladı. Sözcü, ”Aşı talebinde bulunanlar aşılandı” dedi, ancak şimdiye kadar kaç kişinin aşılandığına ilişkin açıklama yapmadı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre veriler, çiçek hastalığının kökünün kurutulmasında kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da yüzde 85 oranında etki gösterdiğini ortaya koyuyor.
Amerika dahil bazı ülkeler, pandemi hazırlıklar çerçevesinde büyük çiçek aşısı stoklarına sahip.
WHO, virüslerin birbiriyle bağlantısı olup olmadığını anlamak için uzmanların genetik haritalama çalışması yaptığını kaydetti.
Vakalar neden şimdi ortaya çıktı?