Türk Eğitim-Sen’in Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki fişlemelerle ilgili yaptığı suç duyurusu Bakan Avcı'nın engeline takıldı...
- Nabi Avcı hakkında suç duyurusunda bulunulan MEB çalışanlarına soruşturma izni vermedi.
- Türk Eğitim-Sen: 'Şüphelilerin adil yargılanma imkânı ortadan kaldırılmak istenmiştir.'
Türk Eğitim-Sen’in Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki fişlemelerle ilgili Müsteşar Yusuf Tekin, Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala ve bakanlık bürokratı Galip Gülmez hakkında yaptığı suç duyurusu bakan engeline takıldı. Nabi Avcı, söz konusu isimler hakkında soruşturma izni vermedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) yapılan fişlemelerin yargıya taşınmasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Türk Eğitim-Sen, MEB merkez teşkilatı çalışanları ile ilgili fişleme yaptıkları gerekçesiyle MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala ve bakanlık bürokratı Galip Gülmez hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine harekete geçen savcılık, bu kişiler hakkında soruşturma izni almak için MEB’e başvurdu. Ancak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şüpheliler hakkında soruşturma izni vermedi. Şikâyetçi sendika, Avcı’nın bu kararını adil yargılamanın önüne geçilmesi olarak değerlendirdi.
Milli Eğitim’de yaşanan fişleme olaylarından sonra hem mağdur bürokratlar hem de bazı sendikalar, şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Türk Eğitim-Sen’in yaptığı suç duyurusunda bu kişilerin görevlerinin gereklerine aykırı davrandıklarını gösteren kuvvetli delillerin gazetelere kadar düştüğünü, görev gereği kendilerine tanınmış yetkileri yasaya aykırı olarak kullandıkları ve çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldığını belirtti. CMK’nın 160. maddesi ışığında soruşturmanın başlatılması talebinde bulunuldu. 4483 sayılı kanuna göre memurların yargılanabilmesi için amirlerinden izin alınması gerekiyor. Bu yüzden soruşturma açılabilmesi için savcılık tarafından bakanlıktan izin talep edildi. Ancak Bakan Nabi Avcı, soruşturma yapılmasına izin vermedi.
Avcı, kararının gerekçesini de şöyle açıkladı: “4483 sayılı kanunun 4. maddesinin 3. ve 4. fıkralarında açıkça ifadesini bulan iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanmadığı, soyut ve genel nitelikte olduğundan hareketle, aynı kanunun 6. maddesinin 2. fıkrası gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Özel Kalem Müdürü Bülent Çiftçi ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler (eski) Grup Başkanı Atıf Ala ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü Galip Gülmez hakkında ‘soruşturma izni verilmemesi’ yönünde karar verilmiştir.”
Zaman gazetesinin haberine
göre, Türk Eğitim-Sen internet sitesinde yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın bu kararı üzerine soruşturmanın başlamadan sekteye uğratıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Şüphelilerin de kendilerini aklama yani adil yargılanma imkânı ortadan kaldırılmak istenmiştir. Bakan Nabi Avcı’nın söz konusu bu soruşturma izni verilmemesine dair kararının kaldırılması hakkında Türk Eğitim- Sen olarak hukuki yollara başvurulacaktır. Kişileri fikir ve inançları doğrultusunda fişleyenler varsa bu kişilerin ceza alması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.”