Pak Eğitim İşçileri Sendikası (Pak Eğitim İş) Hukuk Danışmanı Mehmet Kasap, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda verilen kursları ücretsiz olarak açıklamasına rağmen kursların ücretsiz olmadığını söyledi.
Kurslarla ilgili olarak ciddi şikayetler aldıklarını belirten Kasap, "Okul aile birlikleri vasıtasıyla 2'şer bin lira para toplanıyor öğrencilerden. Okul Aile Birlikleri adeta birer dershane gibi çalışıyor. O zaman bırakın isteyen istediği kursa gitsin, bir tarafta devletin ücretsiz okulu sizin iddia ettiğiniz gibiyse ücretsiz okul diğer tarafta da 'ben takviye kurs vermek istiyorum' diyen bir serbest özel teşebbüs. Bırakın onlar da orada faaliyetlerini yürütsünler." diye konuştu.
Pak Eğitim İşçileri Sendikası (Pak Eğitim İş) Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, Pak Eğitim İş Hukuk Danışmanı Mehmet Kasap ve öğrenci velisi İsmail Topçuoğlu, sendika genel merkezinde 'dershaneler ve eğitimde yaşanan gelişmeler' hakkında basın toplantısı düzenledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı tanımayarak bir genelge çıkarttığını kaydeden Kayışkıran, "Pak Eğitim İş sendikası olarak üyelerimizin haklarını korumak adına genelgenin iptal edilmesi için Danıştay'a müracaat ettik. Danıştay'ın gerekçeli kararı yazma aşamasında bakanlık yeni bir genelge ile bir önceki yayınladığı genelgeyi iptal ettiğini belirtmiş oldu valiliklere bir genelge gönderdi." dedi.
İNEĞİNİ SATIP DERSHANEYE ÜCRET YATIRAN İNSANLAR BUGÜN DÖNÜŞÜM OKULLARINA ÇOCUKLARINI GÖNDERMEK İÇİN HERHALDE EVLERİNİ SATMALARI GEREKİYOR
Bakanlığın gönderdiği genelgenin dağıtım bölümünde herhangi bir yer olmadığını belirten Kayışkıran, şu ifadeleri kullandı: "Genelgede dershanelerin kurum tanım içinde olmadığından bahsediyor. Dershanelerin kapatılması ile ilgili valiliklerin hiçbir işlem yapamayacağından bahsediyor. Biz bunlardan dershanelerin devam edeceğini anlıyoruz. Fakat biraz ileri ki bölümlerinde dershanelerin dönüşmesi gerektiğini temel lise ya da özel kurslara dönüşmesi gerektiğini dönüşmezsede kapatılması gerektiğine dair bir önceki paragraftaki ifadesi bir sonrası paragraf ile çelişmiş oluyor. Tüm bu hukuksuzluklar, tüm bu anlamsız çalışmalar Türk eğitim sistemine vurulan bu darbe ve kaoslara biz sendika olarak eğitimcilerimiz hak ve hukukunu korumak adına yasal yollara başvuracağız. Yayınlanan son genelgeyi 18 Ekim 2015 tarihli genelgeyi de Danıştay'a götüreceğiz."
Dershanelerin ciddi kurumlar olduğunu vurgulayan Kayışkıran, şunları kaydetti: "Türk eğitim sistemine önemli katkılar sağlamış kurumlardır. Bütün halkımız dershanelerin önemli olduğunu eğitim öğretim sistemimize önemli katkılar sağladığını bilir birçok vatandaşımızda bu kurumlara öğrencilerini göndermektedir. Hükümet yetkilileri bu kurumlara öğrenci gönderen velilerin ekonomik kayıplar içinde olduklarından bahsederdi. İneğini satıp dershaneye ücret yatıran velilerde bahsederdi. Bugün orta halli dershaneler 3 ila 5 bin lira arasında. Dönüşen kurumlara ise bugün 15 ila 25 bin ila arasında fiyat biçiliyor. İneğini satıp dershaneye ücret yatıran insanlar bugün dönüşüm okullarına çocuklarını göndermek için herhalde evlerini satmaları gerekiyor."