MEB, 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk kez uyguladığı TEOG sınavının öğrenciler üzerinden etkilerini araştırdı. Hazırlanan rapora göre öğrenciler kopya çekti. Bakanlık da nakil çilesi yaşattığını itiraf etti.
2013-2014 yılında TEOG sistemine geçen Milli Eğitim Bakanlığı, 10 ilde 432 9’uncu sınıf öğrencisiyle görüştü. Yapılan tüm çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi alan ve TEOG’u öğrenci gözüyle değerlendiren Bakanlık, sorunları ‘9’uncu Sınıflar Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Çalıştayları Değerlendirme Raporu’nda topladı. Rapordaki ayrıntılar sistemdeki aksaklıkları gözler önüne serdi.
GÖZETMENLERE EĞİTİM ŞART
Çalıştaya katılan öğrencilere 25 soruluk bir anket uygulandı. Raporda gözetmenlerin ilgisizliği sonucu kopya olaylarının yaşandığı belirtildi. Gözetmenlerin öğrencilere yardım ettiği kaydedildi.
Öğretmenlerin sınav esnasında bir şeyler yiyip içtiği, rahatsız edici hareketlerde bulunduğu da aktarıldı. Çözüm olarak ise sınavda görevlendirilecek öğretmenlerin eğitim içi hizmet verilmesi gerektiği dile getirildi. Kurallara uymayanlar için de ceza uygulanması istendi.
KOPYAYA ZEMiN HAZIRLANDI
Öğrenciler sınava ders notları, derse dair materyaller ve cep telefonlarıyla girebildiklerini açıkladı. Bu materyalleri kullanarak da kopya çektiklerini söylediler. Kopya olayını destekleyen diğer bir neden olarak da fiziksel yetersizliklerden kaynaklandığı vurgulandı. Sıraların birbirine yakın tertiplenmesi kopya eğilimini artırdı.
NAKiL ÇiLESi YAŞATTILAR
Katılımcılar öncelikle tercih kılavuzunun geç yayınlanmasından dolayı sorunlar yaşandığına dikkat çekti. 2014-2015 eğitim öğretim dönemi yerleştirme sürecinde bazı öğrenciler ikametlerinden çok uzak okullara yerleştirildiği, ailevi nedeniyle ikamet adresi belli olmayanların tercih yapamadığı belirtildi.
KALACAK YER ARADILAR
Nakil sürecinin uzamasının öğrencilerin derslerden geri kalmalarına ve okula uyum sağlamamalarına yol açtığı aktarıldı.Evinden kilometrelerce uzaklara yerleştirilen öğrencilerin kalacak yer sorunu yaşadığına vurgu yapıldı.
Bugün Gazetesi