MEB'in beceriksizliğinin bedelini öğrenciler ödüyor

MEB'in beceriksizliğinin bedelini öğrenciler ödüyor
Türkiye genelinde bazı okullarda 8. Sınıf öğrencilerinin seçmeli ders notlarının e-okul sistemine girilmediği ortaya çıktı.

4 Temmuz gecesinden itibaren okul müdürleri, sistemde boş görünen seçmeli ders notlarını, masa başında verdi. Eğitimciler, sonradan girilen bu notlarla öğrencilerin TEOG puanlarının etkileneceğine dikkat çekti.

Liseye geçişte uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nde (TEOG) skandalların ardı arkası kesilmiyor. Önce davalık bir soru nedeniyle geç açıklanan TEOG'da daha sonra azınlık öğrencileri muaf oldukları halde din dersinden 0 puan almış gibi görünmüştü. Bu sorunlardan sonra bir başka skandal daha patlak verdi. Türkiye genelinde, bazı okullarda 8. sınıf öğrencilerinin seçmeli ders notlarının e-okul sistemine girilmediği ortaya çıktı. Önceki yıllarda seçmeli derslerin öğrencilere herhangi bir not getirisi yoktu. Ancak verim düştüğü için geçtiğimiz yıl yapılan yönetmelik değişikliği ile not sistemi getirilerek öğrenciler Düşünme Eğitimi, Temel Dini Bilgiler ve Bilişim Teknolojileri ve Yazılım gibi aldığı derslerden yazılı sınav da olmaya başladı. Kimi öğrencilerin seçmeli ders notlarının e-okulda girilmediğini fark eden İl Milli Eğitim müdürlükleri, ilçe milli eğitimlere haber göndererek 5 Temmuz'a kadar yani TEOG kapsamında yapılan tercih tarihi başlamadan sisteme girmesi için talimat verdi. 4 Temmuz Cumartesi günü akşam saatlerinde not girişi yapmayan okul idarecileri aranmaya başlandı. Dersin öğretmenlerine ulaşılamayacağı için de okul müdürleri ders notlarını e-okula masa başında kendileri girdi. Bu durumda öğrencilerin 8. sınıf yıl sonu not ortalamaları ve buna bağlı olarak TEOG puanları da değişmiş oldu. İstanbul'un sadece Şişli ilçesinde bile binin üzerinde öğrencinin notu bu şekilde değiştirildi. Eğitimciler, sonradan girilen bu notlarla öğrencilerin 8. Sınıf yıl sonu puanlarının dolayısıyla TEOG puanlarının etkileneceğine dikkat çekti.

Tüm Türkiye'deki sıralamaları etkiler

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, seçmeli ders notlarının girilmemesinin MEB'in TEOG'u etkileyen son yapılmayacak hatası olduğunu belirtti. Bahçe, “Seçmeli notun sisteme girilmemiş olması, bu çocukların karnesinde bu notların yer almadığı anlamına gelir. O zaman karneler neye dayanarak hazırlandı? Derslerin yıl sonu notları neye göre tespit edildi?” diye sordu. Bahçe, ‘‘Karnelerdeki yıl sonu notları hesap edilerek çıkan TEOG puanlarında da sıkıntılar var demektir. Elimize ulaşan listelere göre bir okulda 291, bir okulda 115 gibi büyük rakamlarla ifade edilecek öğrencilerin seçmeli ders notlarının girilmediğini gördük.'' diye konuştu. Osman Bahçe, “Karne notları ve yıl sonu puanları yanlış hesaplandığı için TEOG puanlarının değişmesi gerekir. Milli eğitim bu hatayı anlayıp okullara talimat gönderdi. Ama bu öğrencilere ya seçmeli derslerden hak ettikleri notlar verildi bu durumda puanların değişmesi gerekir. Bu Türkiye'deki tüm sıralamaları değiştirmiş olacak. Ya da bu çocukların hak ettikleri notları vermek yerine TEOG sonuçlarını etkilemeyecek not verildi. Bu sefer de gerçeğe aykırı belge ve rapor düzenlemekten savcılık tarafından yargılanmaları gerekir.” cümlelerini kullandı. Bahçe, ilgili personelin hukuki risk ile karşı karşıya kalmasının söz konusu olduğunu dile getirerek, “Yaz tatili olduğu için öğretmenler tatilde, bu çocukların notlarını okul müdürleri girdiyse yasal anlamda suçtur. Yöneticilerin not girmesi ve gerçek notun dışında bir not girmesi suçtur.” şeklinde konuştu.

Çocukları devletle tanıştığı ilk sınavda devletten soğuttuk

Türk Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Fuat Yiğit, bu durumun öğrencilerin virgülden sonraki puanını etkilese bile etkili olacağına dikkat çekerek, “Bu olaydan en çok öğrenciler mağdur oluyor. Seçmeli ders notlarının sonradan girilmesi ile virgülden sonra bile olsa öğrencilerin puanları ve sıralamaları değişecek. Bu sorunun farklı bir versiyonu geçtiğimiz hafta azınlık öğrencilerinde yaşanmıştı. Bunlar çocukların geleceğini ve psikolojisini etkileyen şeyler.” dedi. Yiğit, milli eğitim sisteminin iyice yapboz tahtasına döndüğünü ve sürekli mevzuat değişikliğinden bu karışıklığın yaşandığını belirterek. “İdareciler, öğretmenler MEB'in bu kafa karışıklığından kaynaklanan sorunlara, yaptıklarına yetişemez hale geldi. TEOG'da yaşanan bu skandallar bize MEB'in yönetici atamada liyakate bakmadığını ve sorunlu olduğunu da gösteriyor.” diye konuştu. Yiğit şöyle devam etti: “Çocukları devletle tanıştığı ilk sınavda devletten soğuttuk. Artık çocuklar sınavlara da devlete de güvenmiyor. TEOG'da bunca kaos yaşanırken üniversite sınavı için de çocuklar kuşku duyuyor ve psikolojileri bu yönde.

ZAMAN

07 Temmuz 2015 07:36
DİĞER HABERLER