550 sandalyeli Meclis’in 330’una yeni yüzler oturacak. Mazbatalarını alan vekillerin, bugünden itibaren Meclis’e gelmesi ve kayıtlarını yaptırması bekleniyor. Yemin töreninin ise YSK’nın kesin sonuçları açıklayacağı takvime göre 23 veya 24 Haziran’da yapılması bekleniyor.
TBMM, 7 Haziran seçimleri ile milletvekili olan yeni sakinlerini bekliyor. Parlamento’nun 25. dönemini oluşturacak yeni milletvekilleri için tüm hazırlıklar tamamlandı. Bugün ilk vekillerin mazbatasını alarak Meclis’e gelmesi ve kayıtlarını yaptırması bekleniyor. 77 olan kadın vekil sayısının 97’ye yükseldiği, yüzde 60’ı yenilenen Meclis’te 330 yeni milletvekili olacağını dikkate alan Meclis İdare Teşkilatı, tüm hazırlıklarını Meclis’e ilk defa gelecek vekillere göre yaptı.
TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu’nun verdiği bilgiye göre Meclis kapısında çiçek ve çikolata ile karşılanacak olan yeni vekiller için Meclis şeref holünde masalar kuruldu. Her bir masada vekillerin yapacağı işlemler sıralandı. Bu kapsamda vekiller ilk önce birinci masaya gelerek mazbatalarını teslim edecek ve kayıtlarını yaptıracak. Milletvekili rozeti takılacak olan vekillere kullandıkları araçlar için ‘milletvekili araç kartı’ üretilecek. Bunun ardından sıra diğer işlemlere gelecek. Vekillere içinde ‘milletvekili andı, anayasa ve içtüzük kitapçığı, yasama el kitabı, milletvekili danışmanının el kitabının’ olacağı çantalar verilecek.
Mal beyanı ve vekil tanıma formu dolduracak olan vekiller, sağlık bilgileri hakkında da bir form dolduracak. Meclis’teki oylama ve yoklamalarda kullanılmak için parmak izi verecek vekiller, yan masada maaşlarının yatması için hesap açtıracak. 3 aylık maaşlarını peşin alacak vekillere, yaklaşık 45’er bin lira hemen yatırılacak. Cep telefonu numaralarını verecek vekillerin telefon faturaları da Meclis tarafından ödenecek. Vekillerin Meclis’e kayıt işlemleri fotoğraf çekimi ile sona erecek.
VEKİLLERE BAŞKANLIK SİSTEMİ KİTABI
Kanunlar Kararlar Dairesi, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı ve Araştırma Merkezi Başkanlığı gibi Meclis İdare Teşkilatı’nın birimleri de kurdukları masalarda yaptıkları hizmetleri anlatacak. Bu kapsamda masalarda yer alan, Araştırma Merkezi’nin çeşitli ülkelerdeki sistemlerin derlenmesinden oluşan ve Mart 2015 tarihinde bastırdığı ‘Başkanlık Sistemi’ ve ‘Yarı Başkanlık Sistemi’ ile ‘Karşılaştırmalı Anayasa Çalışmaları’ isimli kitaplar dikkat çekti.
YEMİN TÖRENİ 23-24 HAZİRAN’DA
Vekillerin kullanacağı odaları da kura ile belirlenecek. Geçici başkanlık divanı oluştuktan sonra bütün siyasi parti gruplarının temsilcilerinden oluşacak bir heyet, vekil odalarının kurasını çekecek. YSK Başkanı’nın kesin sonuçları 11-12 günde açıklayabileceklerine dair açıklaması dikkate alındığında vekillerin yemin töreninin 23 veya 24 Haziran günlerine denk gelmesi bekleniyor. Kural olarak Meclis, seçime ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu’nca ilanını takip eden 5’inci gün saat 15.00’te toplanacak. Geçici meclis başkanı en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal olacağı için yemin törenine de Baykal başkanlık edecek.
Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından sıra Meclis başkanı seçimine gelecek. 7 Haziran seçimlerinin tek başına iktidar yerine koalisyonu işaret etmesi nedeniyle Meclis başkanı seçimi koalisyon hesaplarının ilk işaretini de verecek. 13 yıldır Meclis başkanını tek başına seçen AKP, bu kez Cumhurbaşkanlığı’na vekalet eden ve Türkiye’nin iki numaralı koltuğu olan başkanlığı kaybetme ihtimali ile karşı karşıya kalacak. CHP, MHP ve HDP’nin birlikte hareket ederek bir adayda uzlaşması halinde Türkiye 13 yılın ardından AKP’li olmayan bir Meclis başkanı ile tanışacak. AKP dışındaki partilerin bir adayda uzlaşmaması halinde ise en fazla oy AKP’de olduğu için, AKP’li bir başkanla devam edilme ihtimali de mümkün.
ZAMAN