Medya Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Kulübü işbirliğiyle düzenlenen “Yeni Medya: Değişen Ne?” başlıklı panelde değişen teknoloji ve sosyal ağlarla birlikte ortaya çıkan yeni medya kavramı tartışıldı.
21 Şubat Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panel internet üzerinden de canlı olarak izlendi.
Moderatörlüğünü Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel’in yaptığı panelde ilk konuşmacı, TRT “Sosyal Medya” programı yapımcısı Yalçın Arı oldu. Arı konuşmasında, yeni medyada etkileşim ve bilginin demokratikleşmesi konularına değindi. Eski medyanın tek taraflı bir keşif ve deneyim olduğunu ifade eden Arı, yeni medyada bunun çift taraflı bir etkileşim ve keşife dönüştüğünü; ve bu dönüşümün küçük küçük binlerce yıldızın doğmasına ve yeni fırsatların ortaya çıkmasına yaradığını söyledi. "Yeni medya deneyimlemeden öğrenilmiyor; mutlaka içinde olmanız lazım" diyen Arı’nın "Mehmet Barlas benim için öldü; çünkü sosyal medyada yok. Yeni medyayla, fiziksel ölümün yanında metafiziksel ölüm ortaya çıktı. Sosyal medyada yoksan ölüsün!" sözleri bir hayli yankı yaptı. Arı ayrıca haberciliğin artık sosyal medyaya kaymakta olduğu ve tek cümle tarzına dönüştüğü tespitinde de bulundu.
Anadolu Ajansı İş Geliştirme - Pazarlama Direktörü ve Genel Müdür Danışmanı Çağatay Çulcuoğlu ise konuşmasına, eski ve yeni medyada gelir kaynaklarının farklılaşması konusuna değinerek başladı. Yeni medyayla birlikte farklı iş kolları ve yeni bir terminolojinin de ortaya çıktığını söyleyen Çulcuoğlu “Yeni medya yükselişte ama haber ajanslarına ihtiyaç değişmeyecektir, çünkü doğru ve etik habere ihtiyaç var” dedi. Yeni medyanın potansiyelinde büyük fırsatlar yattığını ifade eden Çulcuoğlu, bu fırsatları bulmak ve ortaya çıkarmak gerektiğini vurguladı. Çulcuoğlu ayrıca yeni medya ortamında filtreleme mekanizmaları geliştirmenin pek yakında bir zorunluluğa dönüşeceğini ve bu konuda farklı ürünlerin ortaya çıkabileceğini belirtti.
Panelin son konuşmacısı Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat oldu. Yeni medyayı bireylerin kendini var edebildiği, bilimsel, ekonomik, siyasi yönden dönüştürebildiği bir yer olarak tanımlayan Polat, “Yeni medyayı fiziksel yaşam alanımıza eklenen yeni bir alan olarak değerlendirmek gerek" dedi ve “insanın varlığının, hayatının tamamını ilgilendiren topyekün bir deneyimleme” olarak yeni medyayı anlattı.
Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Pozitif TV’nin internetten canlı yayınladığı etkinlik bine yakın kişi tarafından izlendi. Internetten konferansı takip edenler görüş ve sorularını #BenceYeniMedya etiketiyle paylaştılar. Moderatör Deniz Ergürel internet üzerinden yollanan yorum ve soruları panelistlere ve salondaki dinleyicilere aktardı.
Bu panelin Haziran ayında düzenlenecek olan uluslararası medya forumunun bir ön çalışması olduğunu belirten Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, forum tarihine kadar medya sektörünü yakından ilgilendiren konularda paneller düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti.