Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), gazete ve televizyonlara yapılan polis baskınını kınadı: “Son dönemde ulusal gazetelere yapılan baskınlar demokrasinin kendisine yapılmıştır. Bunlar bir an önce sona ermeli ve insanların kendi ülkelerindeki olayların bağımsızca haberleştirilmesinden faydalanmalarına izin verilmelidir.”
Koza Holding'e bağlı İpek Medya Grubu'na polis baskını ile el konulmasına Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) sert tepki gösterdi. Hukuksuz baskının genel seçimler öncesi gerçekleştirilmesine dikkat çeken IPA Başkanı Richard Charkin, Türkiye'nin medya özgürlüğünde kötü bir şöhrete sahip olduğunu, hükümetin ifade özgürlüğüne saldırılarla itibarını iyice kötüleştirdiğini söyledi. IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ola Wallin ise özgür basının demokrasinin köşe taşı olduğunu belirterek, gazetelere yapılan baskınların demokrasinin kendisine olduğunu vurguladı.
Ulusal, bölgesel ve özelleşmiş yayıncı örgütlerinin uluslararası federasyonu olarak küresel kitap yayıncılığını temsil eden ve insan haklarına bağlı bir endüstri kuruluşu olan Uluslararası Yayıncılar Birliği, Koza İpek Medya Grubu'na yapılan polis baskınını eleştirdi. Dünya çapında sansüre karşı savaşan ve yayın özgürlüğünü savunan IPA yetkilileri skandal baskın nedeniyle Türkiye'yi kınadı.
IPA, açıklama yapmadan önce Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu'nun da fikrine başvurdu. IPA, Zeynioğlu'nun görüşünü baskını kınadığı açıklamasına koydu. Zeynioğlu, İpek Medya Grubu'na yönelik polis baskını ve çökmenin Türkiye'deki muhalif sesleri ve eleştirel yayınları susturma girişimlerinden birisi olduğunu söyledi.IPA yetkililerinin yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
IPA Başkanı Richard Charkin: Türkiye zaten medya özgürlüğü konusunda kötü bir şöhrete sahip, sürekli gazetecilerin sadece mesleklerini yaptıkları için hapsedildiği veya hapisle tehdit edildiği ülkeler listesinin üst sıralarında yer alıyor. Hükümet şu anda ifade özgürlüğüne yaptığı saldırıların zaten kötü olan itibarını daha da fazla kötüleştirdiğinin farkına varmalı.
IPA Genel Sekreteri José Borghino: Türkiye hükümetinin bağımsız gazeteciliğe karşı çıkan hareketleri; yayıncılar, yazarlar ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu diğer muhalif seslerin de tehdit ve taciz edildikleri bir zamanda gerçekleşiyor. Türkiye'deki insanlar daha iyisini hak ediyorlar ve IPA Türkiye'de yayınlama ve ifade özgürlüğü için sesini yükseltenleri desteklemekte kararlı ve samimidir.
IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ola Wallin: Özgür basın demokrasinin köşe taşıdır ve Türkiye'deki otoritelerin son dönemde ulusal gazetelere yaptıkları saldırılar demokrasinin kendisine yapılmış saldırılardır. Bu saldırılar bir an önce sona ermeli ve Türkiye'deki insanların, hakları olduğu gibi, kendi ülkelerindeki olayların bağımsızca haberleştirilmesinden faydalanmalarına izin verilmelidir.”