''Başkanlık seçimine kadar yana yakıla nakit arayan Erdoğan’ın hayal kırıklığı had safhada. Fiyaskonun acısını fon fikrini allayıp pullayanlardan çıkaracağı söyleniyor ki ortada ne fon var ne de bir icraat.''
Semih Ardıç / Tr724
Türkiye Varlık Fonu (TVF) ne oldu? ‘Böyle bir fon mu vardı?’ diyenlere dudak bükmemek lazım. Zira Türkiye’de hâdiseler neredeyse saatlik değiştiğinden en ciddi mevzu bile birkaç hafta içinde tarih oluyor.
TVF’nin hükûmet için ne kadar mühim olduğunu anlamak için kanunun çıktığı tarihi tekrar hatırlamakta fayda var.
DARBE TEŞEBBÜSÜNDEN HEMEN SONRA TVF KURULDU!
15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen ilk kanunlardan biri ‘TVF’nin kurulmasına dair kanun’ oldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı o toz dumanın ortasında bile fon için kanun çıkardı.
Ne kadar aciliyet kesbettiğini varın siz tahmin edin.
O vakit kanuna muhalefet edenleri teskin etmek üzere ‘150 milyar dolar büyüklüğünde bir fon sayesinde yurtdışından hem ucuz hem bol kredi bulunacağı’ ifade edilmişti.
Boru Hatları ile Taşımacılık AŞ’den (BOTAŞ) Çaykur’a, Ziraat Bankası’ndan Türk Hava Yolları’na, Türk Telekom’dan Eti Maden’e Hazine payı olan ne kadar kıymetli varlık varsa bir gecede fona devredilmişti.
FON BAŞLADIĞI YERDE DURUYOR
Kanunun üzerinden neredeyse iki sene geçecek. Hükûmetin ‘Varlık Fonu’ dediği,
hakikatte yokluk fonundan başka bir karşılığı olmayan teşebbüs, başladığı yerde duruyor.
Batıda bankalar, fona randevu bile vermezken bir sene dolmadan TVF’nin kurucu başkanı Mehmet Bostan istifa etti.
Halen Borsa İstanbul (BIST) Başkanı Himmet Karadağ tarafından vekâleten idare edilen fonun ekonomiye tek kuruş katkısı olmadı.
Kerameti kendinden menkul fon sadece Yiğit Bulut gibi Saray müşavirlerine, iktidara yakın isimlere yaradı.
Bulut ve diğer 3 yönetim kurulu üyesinin (Prof. Dr. Kerem Alkin, Oral Erdoğan, Himmet Karadağ) maaşlarının tutarı ‘devlet sırrı’ olduğu için bilinemese de her bir isim bir rivayete göre 30 bin TL, bir başka rivayete göre 47 bin TL maaş alıyor.
FONUN MUCİTLERİ, ERDOĞAN’IN KARŞISINA ÇIKAMIYOR
Adeta birilerine ballı maaş vermek için çıkarıldı bu kadar gürültü.
‘Nakit sıkıntısına ilaç gibi gelecek’ fikrini Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan’a ‘suyun kaldırma kuvvetini buldum’ edası ile takdim eden zevat ise bugünlerde kayıp.
Sebepsiz değil sıvışmaları… Birkaç ay evvel Çin’de ikinci teşebbüste bulundular. Çinliler Ankara’dan gelen muhataplarına ismi Varlık Fonu da olsa tek kuruş kredi vermeyeceklerini belirtti.
Londra’da, Frankfurt’ta olduğu gibi Şangay’dan da eli boş döndüler.
Başkanlık seçimine kadar yana yakıla nakit arayan Erdoğan’ın hayal kırıklığı had safhada. Fiyaskonun acısını fon fikrini allayıp pullayanlardan çıkaracağı söyleniyor ki ortada ne fon var ne de bir icraat.
FON BAŞKAN VEKİLİ’NDEN EVLERE ŞENLİK CEVAP
Fon yönetimi ‘kuruluş safhasındayız’ diyerek yıllık faaliyet raporu hâlâ yayımlamadı. Rapor olmadığı için de Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu da denetim yapamadı.
Kanunu 2016 senesinin Ağustos ayında çıkan ve 9 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyete geçen TVF’nin hal-i pür melalini Başkan Vekili Himmet Karadağ’ın CHP milletvekilinin sorusuna verdiği cevap gösteriyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bilgi edinme müracaatında bulundu.
Emir’in fona dair suâllerine TVF Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ imzasıyla cevap verildi.
O cevapta şöyle yazıyor: “Halen kuruluş sürecine yönelik çalışmaları devam ettiğinden, bugüne kadar geçen sürede herhangi bir borçlanma yapılmadı. Kuruluş çalışmaları devam ettiğinden, yıllık mali tabloları ile faaliyetlerine yönelik bağımsız denetim süreci devam etmektedir.”
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR…
Karadağ inciler saçmaya devam ediyor: “2017 bağımsız denetim çalışmaları tamamlandığı anda, yıllık faaliyet raporu kurumsal yönetim ilkeleri gereği olarak kamuoyu ile paylaşılacak. 46 adet taşınmaz TVF’ye devredildi, değerleme çalışması devam ediyor.”
Hülasa TVF Yönetimi AŞ’nin kuruluş çalışmaları devam etmekte olduğundan herhangi ticari bir faaliyette bulunulmamış.
Bizi seyretmeye devam edin…
Nasıl? Maaşlar tıkır tıkır alınıyor. Fona geçen şirketlere kimse hesap soramıyor.
Faaliyet raporu talep edildiğinde de ‘henüz kuruluş safhasında’ cevabı veriliyor.
Boşuna ismini Varlık Fonu olarak koymamışlar. Fon şimdiden birileri için varlık kaynağı haline geldi. Bu şekilde 4 sene sonra ilk raporlar yayımlanır herhalde.
Böyle bir fona kim, niye borç versin ki!