Meğerse tam tersine kilo aldırıyormuş!

Meğerse tam tersine kilo aldırıyormuş!
Uzmanlardan açıklama; uzun yıllardan beri zayıflattığı düşünülen bu yiyecek aslında tam tersine kilo aldırıyor...
Türkiye'de pek çok ünlünün "sayesinde zayıfladım" dediği, kilolarından dertli pek çok kişinin de bu sözün arkasına takılıp tükettiği acı kırmızı biberin 'zayıflatmayıp aksine şişmanlattığı' bildirildi.
Bu iddiasıyla ezber bozan İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, "Acı bibere bu acılığı veren içerisindeki kapsaisin adlı madde, doygunluk sağlayarak yemek yemeyi baskılayan hormonun sinirsel iletimini bozuyor. Doydu sinyalini engelliyor, bu da kişinin iştahının açılmasına ve daha çok yemesine, obeziteye yol açıyor. Bu bir kandırmaca" dedi. 

Milyonlarca kişinin her konuda istediği bilgiye internetten ulaştığına dikkat çeken İzmir kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlarından Endokrinolog Prof. Dr. Bahçeci, başta zayıflamak isteyenlerin ticari tuzaklara düştüklerini söyledi. Ünlülerin zayıflama sırlarının verildiği sitelerde mutlaka yanında bir de ürünün satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, "Acı kırmızı biberin zayıflattığı anlatılırken, yanında da 'biber hapı' altında tabletlerin reklamı yapılıyor, satışa sunuluyor" diye konuştu. Prof. Dr. Bahçeci, acı biberin zayıflatmayıp şişmanlattığını bilimsel olarak şöyle açıkladı: 

"Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisin isimli maddedir. Yemek yemeye başladıktan bir süre sonra dil epitelindeki ve ince bağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak, GLP-1 isimli hormon salgılanır. Bu hormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak, 'tamam bu kişi artık doydu' uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde ise GLP-1'in sinirsel iletimini bozar ve 'doydu' sinyali gitmez. Bünye sinyal alamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süre sonra da obeziteye neden olur." 

Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızı acı biberin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, "Bu illerde yaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı, buralarda obeziteyi en az görmemiz gerekirdi. Ya da acı biberin dünyada en çok tüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu, kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır" diye konuştu.

DHA
13 Ağustos 2014 14:17
DİĞER HABERLER