Yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,9 milyon emeklinin merakla beklediği zam pazarlığında anlaşma sağlanamadı.
Hükümetin son teklifi 2012 yılı için yüzde 3,5+4, 2013 yılı için ise 3+3 şeklinde oldu. Sendikaların bu öneriyi kabul etmemesi üzerine görüşmeler kesildi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, nihai tekliflerini yaptıklarını söyledi. Bu noktadan sonra memurun maaş oranını belirlemek üzere Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Taraflar bir araya gelerek uyuşmazlık tutanağının imzalanması bekleniyor.
Memur konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu sözleşmelerin dünkü oturumunda sıcak saatler yaşandı. Sabahki oturumda 2012 yılı için daha önce yüzde 3+3 zam teklif eden hükümet bu rakamı yüzde 3,5+3,5'a, yükseltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu önerinin ardından oturuma ara vererek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Görüşmelerin öğleden sonraki kısmında memurlara 2013 yılı için yüzde 2+3 olarak yapılan teklif, revize edilerek yüzde 3+3'e yükseltildi. Hükümetin son teklifi ise 2012 için yüzde 3,5+4 oldu. Ancak anlaşma sağlanamadı. Çelik, emeklileri, memurları, çalışanları iktidarları döneminde enflasyona ezdirmediklerini belirterek, "2012 yılı bütçemiz 351 milyar TL'dir. Bu bütçe içerisinde personel giderimiz 100 milyar TL, yani bütçemizin yüzde 28'ini personel giderleri oluşturmaktadır." diye konuştu. Nihai tekliflerini sunduklarını tekrarlayan Bakan Çelik, "Tekrar ediyorum, bizim yeni bir teklifimiz elimizin altında yok, dosyamızda yok" dedi. Çelik, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu, herkesin uymak durumunda olduğunu ifade etti.
Hükümetin en son yaptığı 3,5+4 zam teklifi sendikalardan tepki gördü. Teklifin 4+4'e çıkarılması durumunda da bunu kabul etmeyeceklerini söyleyen Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz" dedi. Gündoğdu, "Yeni teklif 2012 için 3,5+4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok" şeklinde tepkilerini dile getirdi. Toplu sözleşmenin bu sabah 08.30'a kadar imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi. Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk da, 6 aydır bekleyen kamu çalışanlarının daha iyi bir zam oranını hak ettiğini belirtti. KESK Başkanı Lami Özgen ise 23 Mayıs'ta greve gideceklerini söyledi.
TOP 11 ÜYELİ HAKEM KURULU'NDA
Memur maaş zammında anlaşma sağlanamadığı için devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girecek. Hakem Kurulu'nun kimlerden oluşacağı da kesinlik kazandı. Sendikaların bildirdiği isimlerin yanı sıra Bakanlar Kurulu da Hakem Kurulu'na atama yaptı. Bakanlar Kurulu, kurul başkanı olarak Sayıştay Başkanı Recai Akyel'de karar kıldı. Hakem Kurulu'na gidilmesi halinde Kurul'un 29 Mayıs'a kadar nihai kararı vermesi gerekiyor. 11 üyeden oluşan Hakem Kurulu'nda 5 hükümet 5 sendika temsilcisi görev alıyor.
Bu nedenle Kurul Başkanı Recai Akyel'in tutumu, memur zammı için büyük önem taşıyor.
Hakem Kurulu'nun başkan ve üyeleri belli oldu
Başkan: Recai Akyel, Sayıştay Başkanı
İlhan Hatipoğlu; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Gen. Md.
Erhan Usta, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
Cavit Dağdaş, Hazine Müsteşar Yardımcısı
Şaban Talaş, Devlet Personel Başkan Yardımcısı
Hacı Bayram Tombul, Memur-Sen
Hüseyin Rahmi Akyüz, Memur-Sen
İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen
Ali Kılıç, KESK
Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi
Doç. Dr. Aydın Başbuğ, Gazi Üniversitesi