Memurlardan bisikletli eylem

Memurlardan bisikletli eylem
Büro Memur-Sen, memurların haklarının toplu sözleşmede verilmesi için Balıkesir'den Ankara'ya bisikletli eylem başlattı. Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mengütaycı, "Hizmet kolumuzdaki yaklaşık 300 bin memurla ilgili 146 madde talebi toplu sözleşmeye taşıyacağız. Taleplerimizin toplu sözleşmede hayata geçirilmesi için bu eylemi düzenliyoruz. Bizler memurlarımızın haklarını savunuyor ve haklarını istiyoruz." dedi.

Kamu görevlilerinin mali ve özlük haklarının belirlenmesi için 3 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde, Büro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu'ndaki yaklaşık 300 bin memuru genel yetkili sendika Büro Memur-Sen temsil edecek. Büro Memur-Sen, toplu sözleşme öncesinde hizmet kolundaki Başbakanlık ve 12 bakanlığın da arasında yer aldığı toplam 57 kurumdaki memurların taleplerine dikkat çekmek için Balıkesir'den Ankara'ya bisikletli eylem başlattı. Eylem öncesi Balıkesir Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda toplanan Büro Memur-Sen üyeleri, hep bir ağızdan isteklerini haykırdı. 'Memuruz Haklıyız Kazanacağız, Susma Haykır Haksızlığa Hayır' sloganları atan memurlar, taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

TOPLU SÖZLEŞMEYE 146 MADDE TAŞINACAK

Memurlar adına açıklama yapan Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden sorumlu Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mengütaycı, yıllardır hakları verilmeyen, mevcut hakları ellerinden alınan memurların sesini duyurmak, uğradıkları haksızlıkları haykırmak için, toplu sözleşmede memurlara hak ettiği değerin verilmesi adına bisikletli eylem düzenlediklerini söyledi. Toplu sözleşmenin sadece memurları değil emekli ve aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyon vatandaşı yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mengütaycı, sendika Ar-Ge'si tarafından hazırlanan 146 maddeden oluşan talepleri toplu sözleşmeye taşıyacaklarını kaydetti.

"MEMURLARIN HELAL OLAN HAKKINI İSTİYORUZ"

Memurların alın terinin, emeğinin karşılığının mutlaka ödenmesi gerektiğinin altını çizen Mustafa Mengütaycı, şunları söyledi: "Son yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki yoksulluk sınırı 4 bin liranın üzerindedir. Yani 4 kişilik bir ailenin evine 4 bin lira girmiyorsa o aile yoksul demektir. Hizmet kolumuzdaki memurlarımız ortalama 2 bin 200 lira almaktadır. Yani hizmet kolumuzdaki yaklaşık 300 bin memur kardeşimiz yoksulluk sınırının altında maaş almakta, aileleriyle birlikte adeta yoksulluğa itilmektedir. Bizlerden 3 çocuk istenmektedir ancak memurlarımıza bırakın çocuklarına kendine bakabilecek ücret ve aile yardımı verilmemektedir. 7 Haziran genel seçimlerinden önce yapılan sözleşme ile işçilere yüzde 11,3 zam yapıldı. Bu zam bizim için yeterli olmasa da bir referanstır. Seçim öncesinde yapılan zam, fazlasıyla seçim sonrasında da yapılmalıdır. Ülkemiz ve milletimiz için ter döken memurlarımızın sefaletten kurtulması için bizlerin seçtiği milletvekillerine, hakim ve savcılara olduğu gibi adam akıllı bir zam yapılmalı, aile yardımı arttırılmalıdır. 2012 yılında yayınlanan ucube olarak nitelediğimiz 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılan fazla mesai ücretleri, ek ödemeler ve ikramiyeler yeniden memurlarımıza ödenmelidir. 4/B'li ve 4/C'li kardeşlerimiz kadroya geçirilmelidir. Görevde yükselme sınavları düzenli olarak her yıl yapılmalıdır. Memurların işe geliş gidişlerinde servis hizmeti verilmedir. Yıllardır hakları verilmeyen Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sivil memurlar yok sayılmamalı, hakları verilmelidir. Yardımcı hizmetler sınıfındaki memurlar, genel idare hizmetleri veya teknik hizmetler sınıfına geçirilmelidir. Mübaşirler genel idare hizmetler sınıfına geçirilmelidir. Şeflerin özel hizmet tazminatlarının arttırılarak ücretlerinde iyileştirme yapılmalıdır. Milli Arşiv Kanunu çıkarılmalı, Meteoroloji çalışanlarına havacılık tazminatı ödenmelidir. Bazılarını saydığımız, toplu sözleşmeye taşıyacağımız 146 maddenin tamamı hayata geçirilmelidir. Bizler memurlarımızın anasının ak sütü gibi helal olan hakkını istiyoruz. Memurlarımız için eylem yapmak en demokratik hakkımızdır. Toplu sözleşmede haklı taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde demokratik hakkımız olan eylemlerle yine alanlarda olacağız."

1 AĞUSTOS'TA ANKARA'YA ULAŞACAKLAR

Yapılan açıklamanın ardından eyleme katılan memurlar, düştükleri zor durumu simit yiyerek gösterdi. Memurlar, daha sonra mehteran eşliğinde Ankara'ya pedal çevirmeye başladı. Eyleme katılanlar, bisikletli memurlarla yaklaşık bir kilometre yürüyerek eşlik etti. Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Nihat Tunç, toplu sözleşmeye taşıyacakları maddeleri bisiklet eylemine gerçekleştiren memurlara teslim etti. 10 gün sürecek eylem kapsamında memurlar, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illeri üzerinden yaklaşık 800 kilometre pedal çevirerek 1 Ağustos'ta Ankara'ya ulaşacak. CİHAN
23 Temmuz 2015 16:14
DİĞER HABERLER