Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 657 sayılı devlet memurları kanunu ile ilgili çalışmayı Başbakanlığa ve Bakanlar Kurulu'na sunduğunu söyledi.
Taraflarla görüşülmeden bir açıklama yapmayacaklarını kaydeden Çelik, kamuda rotasyon haberleri için de bir cümlenin alınıp yüzeysel yorumlar yapıldığını ifade etti. Bakan Çelik, bütün çalışmaların taraflarla görüşüldükten, taslak haline geldikten sonra kamuoyu ile paylaşılacağına dikkat çekti.
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu'nda başladı. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.
Kamu personel sistemine giren toplu sözleşmenin ilkinin geçen yıl yapıldığını kaydeden Çelik, yine kamu çalışanlarının, kamu yönetenlerinin ve hükümetin içinde bulunduğu Kamu Personeli Danışma Kurulu'nun kurulduğunu belirtti. Geçen yıl toplu sözleşme masasında gündeme getirilen bazı taleplerin görüşmelerine Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmeye devam ettiğini kaydeden Çelik, belirlenen 161 maddenin ele alındığını ifade etti. İlk danışma kurulundan sonra 161 maddenin kendisi tarafından ilgili bakanlıklara sunulduğunu vurgulayan Çelik, görüşmelerin yetkili sendikalarla görüşüldüğünü dile getirdi.
"BAKANLAR KURULU'NA YAPTIĞIM SUNUMU TARAFLARLA PAYLAŞACAĞIM"
Kamu personelinin genelini ilgilendiren çalışmaların değerlendirilmesi için Başbakanlığa sunulduğunu anlatan Bakan Çelik, "İnşallah bu çalışmalar sonunda kamu çalışanlarının birçok sorunun sona ereceğini düşünüyorum." dedi. Pazartesi günü 161 maddenin de bulunduğu kamu personeli rejimindeki değişiklikleri içeren çalışma ile ilgili bakanlar kuruluna sunum yaptığına değinen Çelik, danışma kurulu vesilesi ile bakanlar kuruluna yaptığı sunumu heyetle de paylaşacağını kaydetti. 2013 yılının aynı zamanda toplu sözleşme yılı olduğunu bildiren Çelik, ağustos ayında konfederasyonlarla yine bir araya geleceklerini ve 2014-2015 yıllarını öngören kararların alınacağını anlattı.
Bir gazetecinin bakanlar kuruluna sunulan 657 kamu personeli rejiminin son halinin sorulması üzerine de Bakan Çelik, konunun hassas olduğunu vurgulayarak, taraflarla görüşülmeden bir açıklama yapmayacaklarını kaydetti. Bakanlar kuruluna ve Başbakanlığa sadece tasarı taslağının sunulduğunu, toplu sözleşmedeki hadiseleri kapsadığını aktaran Çelik, tarafların taleplerinin alınmasına ve istişareye işaret etti.
"BİR CÜMLE ALINIP KAMUDA HUZURSUZLUK ÇIKARTILIYOR"
Kamu çalışanlarına rotasyon haberlerine de değinen Çelik, 'çakılı personel istemiyorum' şeklindeki sözlerin rotasyon ile zıt düştüğünü belirtti. Bir cümlenin alınıp yüzeysel yorumlar yapıldığını ifade eden Çelik, "Kamu kendine göre bir düzenleme, siyaset kendisine göre düzenleme değil, birlikte bir düzenleme. Onun için medyadan rica ediyorum, bu konuyla ilgili bir cümle alıp kamuda huzursuzluk çıkarmak doğru değil. Taraflarla görüşülmeden bir taslak oluşturulmadan bakanlar kuruluna götürülmesinin doğru olmadığını söyledim. Eğer bir taslak gidecekse bu taslak buradan gider." şeklinde konuştu.
Konfederasyon başkanlarının eleştirilerini de cevaplayan Çelik, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un 'yavaş ilerliyoruz' sözlerini, toplu sözleşmenin daha ilkinin yapıldığını, bütün tarafların bu sürece bir adaptasyon sağladığını, bundan sonraki görüşmelerin daha verimli geçeceğine inandığını söyledi. Yine Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun dile getirdiği kamuda kılık kıyafet serbestliği ile ilgili açıklamasına da Çelik, bu konunun da gündemde olduğunun altını çizerek, 12 milyon 300 bin imzayı aldığını ve toplumun mesajını gerekli yerlere ilettiğine dikkat çekti. Türkiye'nin normalleşme sürecini hızlı bir şekilde gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Çelik, bu olağanüstü dönemlere ait düzenlemelerin ortadan kalkacağını belirtti.
BAKAN BAYRAKTAR SAVUNMASI
KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 'Memurlar yan gelip yatıyor' şeklinde açıklama yaptığını savundu. Bunun üzerine Bakan Çelik de "Sayın Bakan'dan bir ifade değil. Bunu nerden aldınız bilemiyorum. Sayın Bakan'da bu kadar büyük hizmetlerini memurlarla yürütüyor. Böyle bir şey söyledi mi söylemedi mi bilemiyorum. Dolayısıyla belki de spesifik bir alanla ilgili bir şeyi genellemek doğru değil. Çok çok değerli çalışmalar yapmış bir bakan arkadaşımızla ilgili düşüncelerinize katılmıyorum." şeklinde cevap verdi.
Söz alan konfederasyon başkanları da kısaca görüşlerini dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 161 maddenin, konunun söz konusu olduğunu fakat bugünün gündemi için kendilerine 6 maddenin gönderildiğini bildirdi. Kılık kıyafet serbestliğine de değinen Gündoğdu, şuanda anayasa değiştirebilen bir devletin yönetmelik değiştiremediğini söyledi. Bunun üzerine araya giren Bakan Çelik, bakanlar kuruluna bu konu ile ilgili yaptığı sunumu heyete paylaştıktan sonra açıklama yapılmasının daha doğru olacağını ifade etti.
Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Bakan Çelik'in 'İstişare devletine geçtik' sözünü garanti olarak saydığını dile getirdi. Yine kendilerine gönderilen 6 maddelik gündem maddesinin acele ile geçirilmeye çalışıldığını savunan Koncuk, bu maddelerin de dün akşamdan kendilerine gönderilmiş olması nedeniyle hazırlıklı olmadıklarını söyledi. Koncuk, son olarak Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu'nun kılık kıyafet çıkışına da değinerek, artık kamu kurumlarında bu yasakların kalkması gerektiğini, bu zulmün son bulması gerektiğini aktardı.
KESK Genel Başkanı Özgen de sorunların inşallaha maşallaha bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Çevre ve şehircilik Bakanı Bayraktar'ın 'memurlar yan gelip yatıyor' şeklinde açıklamada bulunduğunu öne süren Özgen, Bakan Bayraktar'a seslenerek, memurların yatmadığını dile getirdi.
Son olarak söz alan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Bakan Bayraktar'a Temel'li bir fıkra ile göndermede bulundu. Konuşmaların ardından toplantı basına kapatıldı.