Merkez Bankası eski Başkanı gasp operasyonunun adını koydu

Merkez Bankası eski Başkanı gasp operasyonunun adını koydu
Eski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, BDDK’nın Bank Asya kararını ‘hukukî mesnetten mahrum ve kesinlikle siyasi’ diye nitelendirdi.

Yılmaz, 2015 yılının ilk 3 ayında 13 milyon lira kâr açıklayan banka hakkında alınan kararın hakkaniyete uygun olmadığını ifade etti. Durmuş Yılmaz, Babacan’ın kullandığı ‘Bu kararın tam inceleme yapılarak hukuki zeminde alınması gerekiyor’ cümlesinde kararın sağlam zeminde alınmadığını düşündüğü imasının olduğunu ifade etti.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, esnaf ziyaretinde BDDK’nın skandal kararıyla ilgili sorularımızı cevapladı.  “Vatandaş Bank Asya’ya gittiğinde 200 bin lirası varsa hepsi ödeniyor. BDDK’nın ‘mudilerin hakkı ileride riske girebilir’ diye olmamış bir durumla ilgili karar alması kabul edilemez.” dedi. 1,5 yıldır murakıplarına istenilen raporu yazdıramayan BDDK’nın, önceden verilmiş hukukî olmayan ama şimdi hukukî kılıf aranmaya çalışılan bir karar aldığını vurguladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da bu işin doğru olduğuna inandığını tahmin etmediğini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Bank Asya’ya yönelik aldığı akıl almaz el koyma kararı finans dünyasının büyük tepkisini çekti. Bir dönem 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ekonomi başdanışmanlığını yapan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, verilen kararın hukuki temelinin olmadığını, kesinlikle siyasi bir karar olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili dün bir televizyon kanalında soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sözlerinden Babacan’ın da bu karara inanmakta zorlandığı sonucunu çıkardığını belirten Yılmaz, sıkıntıya düşürülmek için kamu mevduatlarının çekilmesine rağmen vatandaşların para yatırması sayesinde sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18.2’yle diğer bankalarının üzerinde olduğunu söyledi. Yılmaz, ilk çeyrekte 13 milyon lira kar sağlayan bir banka hakkında ‘İleride sıkıntı olabilir, yürümlülüklerini yerine getiremeyebilir’ denilerek el koyma kararının verilmesinin hakkaniyete uygun olmadığına dikkat çekti.

2001 krizinde 20’nin üzerinde bankaya müşteriler gidip paralarını çekmek istediği halde çekemedikleri için el konulduğunu belirten Yılmaz,“ Vatandaş Bank Asya’ya gittiğinde 200 bin lirası varsa 200 bin lirası da ödeniyor. ‘1.5 milyon mudinin hakkı ileride riske girebilir, mali sistem için risk oluşturabilir’ diyorsanız şimdi böyle bir tehlike yoksa o zaman BDDK’nın 71. maddeden önceki maddeleri çalıştırması işletmesi gerekiyor. 71. maddeden önce alınması gereken tedbirleri alması için zorlaması lazım bankayı. Ama Bank Asya’da böyle bir şeyin yapılmadığı açıkça görülüyor. BDDK’nın mevcut durumun resmini çekmesi gerekirken mudilerin hakları ileride riske girebilir diyerek olmamış bir durumla ilgili karar alması kabul edilebilir gibi değil.” dedi.

BDDK’nın kararının Türkiye’deki ekonomik özgürlüklere girişimcilik haklarına aykırı olduğunu belirten Yılmaz, Bank Asya’yla ilgili kararın çok kötü bir örnek olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bu kararlar uzun vadeli örnek teşkil eder ve piyasa bunu bir yere yazar. Her siyasi iktidar değişikliğinde siyasi iktidarlar kendilerine muhalif olanlara bu tür davranırlarsa bu işin içinden çıkılmaz.” ifadelerini kullandı. Yılmaz, seçimlerde AKP dışındaki başka siyasi partilerin iktidar olması durumunda mali göstergeleri sağlam ve mevduat sahiplerinin paralarını sorunsuz çekebildikleri halde Bank Asya’ya hangi gerekçelerle el konulduğunun kesinlikle sorgulanacağını ve BDDK’nın kararının geri alınabileceğini vurguladı.

MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri yaparken Zaman’ın sorularını cevapladı. Önceki gün BDDK’nın Bank Asya’ya yönelik skandal el koyma kararına tepkili olan Yılmaz, el koymayla ilgili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sözlerinin satır aralarına dikkat çekti. Durmuş Yılmaz, Babacan’ın kullandığı ‘Bu kararın tam inceleme yapılarak hukuki zeminde alınması gerekiyor’ cümlesinde kararın sağlam zeminde alınmadığını düşündüğü imasının olduğunu ifade etti.

1,5 yıldır kılıf bulunamadı

Bu süreçte Ali Babacan’ın en sıkıntılı olan kişi olduğunu düşündüğünü belirten eski Merkez Bankası  Başkanı Durmuş Yılmaz, yaşananların Babacan’ın söylemleri ile örtüşmediğini dile getirdi. Babacan’ın kararla ilgili ‘Siyasi olsa niye 1,5 yıl beklensin?’ dediğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sözde Ali Babacan’ı kredibilitesiyle çok örtüşmüyor. 1,5 yıldır beklemek zorunda kaldılar çünkü bankanın eldeki rakamları bu tür bir el koymaya izin vermiyordu. Önce resmi mevduatı çektirdiler. O resmi mevduatla bankanın sıkıntıya girmesi istendi. Fakat vatandaş götürüp mevduatını yatırdı, çekilen mevduatın yerine koydu. Bankanın rasyosunda bir bozulma olmadı onun için 1,5 sene beklenildi.” diye konuştu.
Skandal karar önceden verildi

BDDK’nın yeminli murakıplarına da istenilen raporu yazdıramadığını, bu raporlar olmadığı için bankaya 1,5 yıldır el konulamadığını belirten Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş  Yılmaz, BDDK’nın el koyma kararının önceden verilmiş hukuki olmayan ama şimdi hukuki kılıf aranmaya çalışılan bir karar olduğunu vurguladı. Kararın argümanlarının sağlam olmadığının altını çizen Yılmaz, MİT TIR’larının yardım malzemesi değil silah taşıdığını gösteren fotoğrafların yayınlandığı gün Bank Asya’ya el konulma kararının alınmasının gündemi değiştirme amaçlı farklı bir algı operasyonu olabileceğine dikkat çekti. BDDK’nın bir önceki başkanı Mukim Öztekin’i yakından tanıyan Yılmaz, bir süre önce hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden Öztekin’in Bank Asya’ya el koymadığı için yaşadığı baskının sağlığını olumsuz etkilediğine kesinlikle inandığını vurguladı. Yılmaz, MHP’nin iktidara gelmesi durumunda keyfi hukuk uygulamalarına son vereceklerini duruma göre hukuk değil kurala dayalı evrensel hukuk kurallarını hayata geçireceklerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 12- 13 yıldır sürekli dillendirdiği ama AKP döneminde uygulanmayan Avrupa Birliği standartlarında hukuk için gereken çalışmaları yapacaklarının altını çizdi.ZAMAN

31 Mayıs 2015 08:02
DİĞER HABERLER