"Mersin balığı havyarı" ihracatı

"Mersin balığı havyarı" ihracatı -Adanada bir firmaya ait Mersin balığı çiftliğinde ilk kez sağımı yapılan havyar, Hazar Denizine kıyısı bulunan ülkeler dahil dünyanın birçok bölgesine ihraç edilecek (Fotoğraflı-Görüntül
ADANA (A.A) - Adanada, bir firmaya ait Mersin balığı çiftliğinde ilk kez havyar sağımı yapıldı. Üretilen havyar, Hazar Denizine kıyısı bulunan ülkeler dahil dünyanın birçok bölgesine ihraç edilecek.
     Firmanın yönetim kurulu üyesi Mehmet Tosmur, İmamoğlu ilçesindeki çiftlikte düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Mersin balığı havyarının çok faydalı olduğunu ve geçmişte padişahlar tarafından tüketilen bir gıda olarak bilindiğini söyledi.
     "Golden black" türü Mersin Balığı havyarı üreteceklerini ifade eden Tosmur, "Siyah havyar, sadece Mersin balığından elde edilir. Diğer havyarların besin değeri ya da insana katabildiği herhangi faydalı bir şeyi çok fazla yoktur. Fakat Mersin balığı havyarının özellikle erkeklerdeki sperm sayısı, bayanlardaki cilt gençleştirmesi gibi özellikleri var. Türkiyede de yakında satışa sunulacak. Kilosu 2 bin 500 ile 3 bin Avro arasında değişen fiyat kategorisi var" diye konuştu.
     Tosmur, şunları kaydetti:
     "Pahalı fakat fayda dengesi çok önemli, yani bunu sadece yiyecek olarak, zengin yiyeceği olarak adlandırmak son derece yanlış. Her şeyden önemlisi bu bir sağlık yiyeceği. Şu anda dünyada 32 üretici var fakat her geçen yıl bunun önemi anlaşıldıkça artacağını düşünüyoruz. 2 çeşit havyar üretimimiz mevcut. Sağım yöntemi ve kesip alma yöntemiyle. Sağım yöntemiyle aldığımız 2-2.5 yılda tekrar havyar verecek hale geliyor. Kesip aldığımızda da et olarak değerlendiriyoruz. Zaten Mersin balığı eti B12 vitamini, omega 3 vitamini olarak inanılmaz derecede sağlıklı bir ürün. Aynı zamanda Rusyanın milli yiyeceği. 2017 yılında dünyada en büyük olmayı hedefliyorsak yılda minimum 100 bin yavru koymak zorundayız. 75 bin yavruyu kendi balıklarımızdan ürettik, bu da gösteriyor ki biz 100 bin yavru değil istedikten sonra milyonlarca yavru üretebiliriz."
     Konuşmaların ardından balık üretim tesisleri gezildikten sonra kesim yöntemiyle ilk kez havyar sağımı yapıldı.
     Firma, balık etini ve kilosu bin avroyu bulan havyarı Hazar Denizine kıyısı bulunan ülkelere, Avrupa Birliği ülkelerine, Çin ve ABDye ihraç etmeye hazırlanıyor.
    
     Muhabir: Handana Silkin - Emin Sansar / Volkan Kaşik
     Yayıncı: İsa Sansar
01 Mayıs 2013 13:40
DİĞER HABERLER