Merzifon Belediyesi'nden 'Yaşayanıyla Yeşeren Mahalleler' çalışması

Merzifon Belediyesi'nden 'Yaşayanıyla Yeşeren Mahalleler' çalışması
Merzifon Belediyesi şehrin en eski yerleşim yerlerinden olan Eski Camii, Hoca Süleyman, Naccar ve Hacıbalı mahallerinde ÇEKÜL Vakfı ile ortaklaşa 'Yaşayanıyla Yeşeren Mahalleler' projesi başlattı.

Belediye, bu mahallerin atıl ve boş alanlarını değerlendirmek, yıkık yerlerin onarımı ve temizlenmesini saplamak ve boş alanlarda hobi bahçeleri kurmayı hedefliyor. Bu çalışmayla mahalle sakinlerinin mahallerine sahip çıkacağını ve mahallelerin canlanacağını belirten Belediye Başkanı Alp Kargı şunları kaydetti: "Amacımız yaşayanı ile birlikte yaşayan mahalle projesi. Eski Camii, Hoca Süleyman, Naccar, Hacıbalı bu dört mahallenin odağında bulunuyoruz şu anda. Bu mahallede birçok insan geleneksel yaşam tarzını benimsemiş, buralarda yaşamaktan mutlu. Şehrimizin tarihi dokusu, mimarisi en az onlar kadar var, onlardan fazlalığımız var eksiğimiz yok. Sadece biz eskinin restorasyonu, sokakların sağlıklaştırılması için uğraş veriyoruz. Kaldırım çalışmaları başladı. Biz sokaklarını yaptıktan sonra emin olun insanlar kendi evlerini kendileri boyayacaklar. Boyayamayanlarınkini ben boyayacağım. Sokaklar yürürken insanların keyif aldığı sokaklar haline gelecek. Biz buradan başlamak üzere bu kenti kültür ve turizm odağı haline getireceğiz."

'PROJEYİ MAHALLELİLERLE YÜRÜTECEĞİZ'

Hazırladıkları projeyi mahallelilerle birlikte yürüteceklerini dile getiren Başkan Kargı, "Bu üç mahallede biz toplam 32 tane odak tespit ettik. Bunlardan belediyenin mülkünde olanlar da var, vatandaşın mülkünde olanlar da var. Vatandaşla protokol yaptık, 'evini ocağını yapacağın zaman söz çıkıp gideceğiz' dedik. Burası metruk bir halde kalmasın, gençlerin gayri sıhhi işler yaptığı yerler olmasın istedik. Amaç burada domates biber yetiştirip o evin ihtiyacını gidermek değil, amaç mahallelinin kendisiyle bunu yapmak. Burada yapacağımız çalışma ile şehrin şekli değişecek. Önümüzdeki iki yıl içerisinde turistlerin bu şehre geleceğini vadediyorum. Çünkü bizim tarihi ve kültür mirasımız hiç de azımsanmayacak kadar çok. Uçaktan inecek, Bedesten Osmanlı mutfağında kahvaltısını yapacak, Taşhan'da konaklayacak, gelecek bu şehrin insanına para bırakıp gidecektir." diye konuştu.

'ÇÖPLÜKTEN TARIM ALANI ÇIKARTACAĞIZ'

ÇEKÜL Vakfı yetkililerinden Alp Özsoy ise "Mahalle içerisinde birçok boş alan var. Buralar hep çöp olmuş, tinercilerin falan kullanabileceği türden alanlar. Bu alanları temizleyip, mahallelinin kullanabileceği, ekim biçim yapabileceği alanlara dönüştürmeye çalışıyoruz. Hem oturacağı, hem domatesini, biberini dikip yetiştirebileceği, sahip çıkabileceği alanlar haline getiriyoruz. Böylelikle boş kalmış alanlara mahalle sahip çıkacak. Böylelikle hem boş alanlar değerlendirilecek, hem de mahallelinin sahip çıkacağı alanlar oluşturulacak." dedi.

Hayatında ilk defa toprağa bir şeyler dikme imkânını bulduğunu söyleyen Selinay Sağlam (12), "Belediye Başkanımıza mahallelerimize sahip çıktığı ve bizleri böyle güzel bir sebze bahçesi oluşturduğu için çok teşekkür ediyorum." diyerek duygularını dile getirdi.
CİHAN
11 Mayıs 2015 14:14
DİĞER HABERLER