Meşhur Keles Türkmen bebekleri gelir kaynağı oldu

Bursa'nın ekonomik açıdan geri kalmış ilçelerinden Keles'te Yörük-Türkmen kıyafetlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması amacıyla yapılan el emeği Keles bebekleri, önemli bir istihdam alanı oldu.

BUSMEK yöneticileri tarafından Keles Halk Eğitim Merkezi'ne yapılan ziyarette, atölyeler gezilerek bebeklerin yapım aşamaları incelendi. Büyük, orta ve küçük olmak üzere 3 boyda üretilen Keles bebekleri, bundan böyle BUSMEK kursiyer ürünleri satış noktalarında yerlerini alıyor. Yöresel kadını simgeleyen kıyafetlerin giydirildiği bebeklerin satışları aynı zamanda 'e-burfas.com' sitesinden de gerçekleştirilecek. BUSMEK Emirsultan Kültür Merkezi, Davutkadı (Muallimzade) Kültür Merkezi, İncirli Kültür Merkezi ve Merinos AKKM satış noktalarında yerlerini alan geleneksel Keles bebeklerinin ayrıca 'www.e-burfas.com' sitesinden de satışları gerçekleştiriliyor.

EL EMEĞİ GÖZ NURU

Tamamen el emeği göz nurunun ürünü olan kıyafetleriyle göz dolduran geleneksel bebekler, bölge halkının önemli istihdam kaynaklarından olarak görülüyor. Halk eğitim merkezinde kursları verilen bebeklerin kıyafetlerinin yapım aşamaları da oldukça zahmetli. Bölge halkı için çok önemli gelir kaynağı olan bebeklerin göz nuru kıyafetleri, üretim atölyesinde usta ellerde dokunurken, bir kısmı da köy halkı tarafından evlerinde yapılıyor. Böylece bebek yapımıyla uğraşan kadınlar hem ekonomilerine katkı sağlıyorlar hem de kuşaklar arası süregelen kıyafet kültürünü ve sanatlarını yaşatıyorlar.

KELES BEBEKLERİNİN YAPIM AŞAMALARI

Yörük kadınını tanıtan Keles bebekleri 13 parçalık elbiselerden oluşan kıyafetleriyle şu aşamalardan geçiyor: "Dizge veya halk arasında kullanılan ismi ile çizge denilen, bele dolanan yün kuşak özel bir ahşap alet ile 3 saatte elde dokunuyor. Göbekli, ayvalı peşkir veya bazı yerlerde fıta denilen ön tarafa takılan önlük gibi bir parça, arkaya bağlanan üçgen şeklinde saçaklı kuşak, işlemeli üç etek entari, üzerine giydirilen güdük veya sarka denilen ceket kıyafetler arasında yer alıyor. Dizgenin ucundaki keçi kılından yapılan püsküller de unutulmuyor. Bebeğin başına, boncuk işlemeleri de yapılarak meldinli fes takılıyor. Daha sonra fesin üzerine pullu krep örtü konuluyor. Boyna da boncuklu gerdanlık veya gıdıklık dolanıyor. Son aşamada ise bebeğe 5 şişten çıkma yün çorap örülerek ayağına giydiriliyor." CİHAN
03 Şubat 2015 15:51
DİĞER HABERLER