Kavurucu sıcaklar iki gündür tüm yurtta etkili oluyor. Sıcaktan bunalan vatandaşlar sahillere, havuz ve piknik alanlarına akın ederken Meteoroloji’den serinletici bir haber geldi.
Sıcaklıklar yarından itibaren kuzey ve batı kesimlerinde azalarak mevsim normalleri seviyesine inecek. Güney ve iç bölgelerde ise yüksek değerlerde seyretmeye devam edecek.
Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerini haftalardır kavuran sıcak hava dalgası, hafta sonunda Türkiye’yi de bunalttı. Yurdun büyük bölümünde etkili olan sıcaklar vatandaşlara zor anlar yaşattı. İstanbul başta olmak üzere kıyı bölgelerindeki illerde yüksek nemle birleşen sıcak hava, nefes almayı bile zorlaştırdı. Pek çok vatandaş, Sağlık Bakanlığı ve Meteoroloji yetkililerinin uyarılarına rağmen pazar gününü dışarıda geçirdi. İstanbul’da sahillere akın eden vatandaşlar, kendini Boğaz’ın serin sularına attı. Kimi vatandaşlar sahil yolunda güneşin tadını çıkarırken, kimileri de ağaç gölgelerinde serinlemeyi tercih etti. Çocuklara da meydanlardaki kirli havuzlarda yüzmek kaldı.
Geçen cuma günü yurdu etkisi altına alan sıcak hava dalgası dün zirve yaptı. İstanbul, 38 dereceye çıkan hava sıcaklığıyla son 4 yılın en sıcak gününü yaşadı. İzmir, Ankara, Konya ve Malatya gibi illerde de 38 dereceyi bulan sıcaklık, vatandaşları bunalttı. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Siirt gibi Güneydoğu illerinde de hava sıcaklığı 43-44 dereceye kadar çıktı. Karadeniz Bölgesi ise 28-30 derecelik sıcaklıkla diğer bölgelere göre daha rahat bir hafta sonu geçirdi.
Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, salı gününden itibaren düşüşe geçecek. İstanbul’da sıcaklık bugün 32, salı günü ise 31 dereceye inecek. Meteoroloji tahminlerine göre çarşamba günü de İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey bölgeleri serinleyecek ve yağış alacak. Ancak güney ve iç bölgelerde sıcak hava birkaç gün daha etkili olacak. Buralardaki hava sıcaklıkları perşembe ve cuma günü mevsim normallerine dönecek.
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bos, sıcak havanın olumsuz etkisini azaltmak için günde en az 2,5 litre su içmeyi ve sık sık ılık suyla duş almayı önerdi. Yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, astımlılar ve çocuklara güneş ışınlarının dik geldiği 11-15 saatleri arasında dışarıya çıkmamayı tavsiye eden Bos, “Eğer çıkmak zorundaysanız açık renkli ve pamuklu kıyafetleri tercih edin. Ayrıca şapka ve gözlük takın.” diye konuştu.
İstanbul gündüz yandı, gece bunaldı
Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre, dün İstanbul’da sıcaklık 35-36 derece hissedildi. Semt semt sıcaklık ölçüldü. Şile’de 29, Sarıyer’de 30, Göztepe ve Bakırköy’de 33, Kartal ve Pendik’te 34 derece sıcaklık belirlendi. Nem oranı kuzey bölgelerde yüzde 60-70, güney bölgelerde ise yüzde 50-55 oldu. Nem oranının yüksek olması nedeniyle gece bunaltıcı bir hava yaşandı.
Ağustosta Antalya’da kar keyfi
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde Toroslar’ın güneş görmeyen bölümlerinde biriken kar, sıcaklardan bunalan vatandaşların serinleme kaynağı oluyor. Gazipaşalılar, yaylalara akın ediyor. Yaylanın yüksek kesimlerinde kış aylarında yağan ve güneş görmeyen bölümlerde biriken kar, bütün sene erimiyor. Kışın kar görmeyen Gazipaşalı çocuklar, ağustosta bu özlemi gideriyor.
Şanlıurfa 44 derece sıcaklığı gördü
Sıcaklığın 44 derecenin üzerinde seyrettiği Şanlıurfa’da vatandaşlar serinlemek için parklarda zaman geçirdi. Balıklıgöl’deki soğuk su dolapları gün boyunca susuzluğunu gidermek isteyen vatandaşların akınına uğradı. Kent halkının yanı sıra turistler de serin olduğu için tarihî Balıklıgöl ve çevresindeki mekânları tercih etti. Adana’nın gözde mekanı ise Seyhan Nehri’nin kenarı oldu.
Sıcaktan bunalıp serinlemek için suya giren 5 kişi boğuldu
Türkiye genelinde etkili olan sıcaklar nedeniyle vatandaşlar serinlemek için piknik yerlerine ve su kenarlarına akın etti. Serinlemek amacıyla suya giren çok sayıda kişi boğularak can verdi. Boğularak hayatını kaybedenlerden birisi de 5 yaşındaki Burak Doğan oldu. Serik ilçesinden ailesiyle birlikte Manavgat’taki Beşkonak Köprülü Kanyon’a pikniğe gelen Burak Doğan serinlemek için ırmağa girdiği sırada akıntıya kapıldı. Doğan’ın cesedi, aramalar sonucu bulunarak ailesine teslim edildi. Antalya’nın Belek beldesindeki bir inşaatta demir ustası olarak çalışan Yusuf Budak (42) da arkadaşlarıyla piknik yapmak için gittiği Köprüçayı ırmağına serinlemek için girdiği sırada boğularak öldü. Demir ustasının cesedi 10 metre ileride bulundu.
Bir başka boğulma haberi de Burdur’dan geldi. Salda Gölü Belediye Plajı’na giren Yusuf Kabak (21) derinliği boyunu aşan yerde boğularak hayatını kaybetti. Kabak’ın cesedi, savcılığın incelemesinin ardından Yeşilova Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Trabzon’un Şalpazarı’nda da Şeref Angıt (24), arkadaşlarıyla birlikte Ağasar Deresi üzerindeki ‘Kazan Gölü’ne gitti. İyi yüzme bilmeyen Angıt, burada boğularak can verdi. Angıt’ın yüzmeye birlikte gittiği arkadaşı Reşat Ayaz, Şeref’in kendisine yüzme bildiğini, ama göle ikinci dalışında çırpınmaya başladığını söyledi. Gölün derinliğinin 5-6 metreyi bulduğunu belirten Ayaz, “Gölde bizden başka kimse yoktu. Şeref, gölün yüksek yerinden göle daldı çıktı, ikinci dalışında çırpındığını gördüm. Kurtarmak istedim, boğazıma sarıldı. Zorla kendimi kurtardım.” dedi.
Sivas’ta meydana gelen boğulma olayının kurbanı ise 4 Eylül İlköğretim Okulu öğrencisi Ünsal Sözen (13) oldu. Teyzesinin oğlu Ahmet Özkök ile ırmağa giden Sözen, serinlemek için girdiği Kızılırmak’ın sularında bir anda kayboldu. Sözen’in cesedi sivil savunma ekiplerince sudan çıkarıldı.
Zaman