Mevlananın Kubbe

Mevlananın Kubbe-i Hadrası açığa çıktı -Mevlana Müzesi ve 2. Selimin yaptırdığı Sultan Selim Camisinin önündeki yüksek ağaçlar ve binalarla kaplı alan, tarihi dokuyu açığa çıkaracak şekilde yeniden düzenlendi -Aralık ayında yapı
KONYA (A.A) - Murat Aslan - Mevlana Müzesi ve 2. Selimin yaptırdığı Sultan Selim Camisinin önündeki yüksek ağaçlar ve binalarla kaplı alan, müzenin üstündeki ünlü Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe) her açıdan görülecek şekilde yeniden düzenleniyor.
     Her yıl 1,5 milyondan fazla kişinin gezdiği, Ayasofya ve Topkapı Sarayının ardından Türkiyede en çok ziyaret edilen 3. müze olan Mevlana Müzesinin çevresi, Konya Büyükşehir Belediyesinin başlattığı Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında, daha sade ve tarihi dokunun ön plana çıktığı bir kimliğe kavuşuyor.
     Konyadaki şehzadeliği döneminde 2. Selimin yapımına başlayıp padişahlığı döneminde bitirdiği Sultan Selim Camisi ve yanındaki Mevlana Müzesini gizleyecek şekilde büyüyen yüksek ağaçların bulunduğu parkta kapsamlı bir düzenlemeye gidiliyor.
    
     -Kent meydanı hüviyetine büründü-
    
     Yine aynı proje kapsamında, yakınlardaki İl Halk Kütüphanesi ve çevresindeki görüntü kirliliği oluşturan bazı binalar yıkılıp, yanından geçen yol müze kompleksinden uzaklaştırıldı. Bölge, bir kent meydanı hüviyetine büründü.
     İnşaat çalışmalarının son aşamaya geldiği projede, geceli gündüzlü devam eden çalışmalarla eskiden büyük bölümü park olan alan granitle kaplanıyor. Çalışmaların ay sonuna kadar tamamlanarak Mevlanayı Anma Vuslat Yıl Dönümü Törenlerine yetiştirilmesi hedefleniyor. Aralık ayında Konyaya gelecek Mevlana dostlarının, müzenin üstündeki çinileriyle ünlü Kubbe-i Hadrayı, tarihi Alaaddin Tepesi yönünden ve diğer açılardan tüm ihtişamıyla görebilmeleri amaçlanıyor.
     Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kente çok güzel ve tarihi özellikler taşıyan bir meydan kazandırdıklarını, 25-30 bin kişinin ibadet edebileceği, bir araya gelebileceği meydanın kısa sürede tamamlanacağını ifade etti.
    
     -Yaşayan Mevlevihane de kurulacak-
    
     Çalışmayla bölgedeki görüntünün değiştiğini, Sultan Selim Camisi ve Mevlana Müzesi önünde şehre değer kazandıracak bir alan oluştuğunu vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:
     Aynı anda Sultan Selim Camisinin restorasyonu ve güçlendirilmesi çalışması da caminin içinde devam ediyor. Bu meydan, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun. Konyanın gerçek manevi merkezinin bulunduğu alanı daha güzel hale getireceğiz. Bölgeye ayrıca, içinde çok sayıda müzenin bulanacağı bir Konya Müzesi Projesi hazırlıyoruz. Aynı zamanda yaşayan bir Mevlevihane de projelendiriliyor. Mesnevide anlatılan öğüt verici hikayelerden derlenecek oyunların sergilenebileceği, gösterilerin yapılacağı yeni bir Şehir Tiyatrosu projesi de başlatıldı. Çok yönlü bir şekilde Mevlana Türbesi ve çevresini Konyamıza kazandırmaya gayret ediyoruz.
     Mevlana Müzesinin önünden geçen vatandaşlar ve burada iş yeri bunan esnaf da bu çalışmayı olumlu bulduklarını belirterek, ortaya çıkan güzel görüntünün yerli ve yabancı turistlerce de beğenileceğini ifade etti.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
22 Kasım 2012 11:39
DİĞER HABERLER