"Meyve-sebze fiyatlarının en az yarı yarıya düşmesini bekliyoruz"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ihracattaki sorun aşılamazsa Ocak ayı sonlarından itibaren yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla birlikte sebze meyve fiyatlarında düşüş beklediklerine söyledi.

Rusya'nın Türkiye'ye 01 Ocak'tan itibaren uygulamaya başladığı ambargoyu fazla sürdüremeyeceğini savunan Yetkin, bu ülkede bir kilo domatesin 25-30 liraya kadar satıldığına dikkat çekti.

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın ambargosuna rağmen meyve-sebze fiyatlarının beklenenin aksine ucuzlamayıp, ciddi biçimde arttığını belirtti, üretici fiyatlarında yüzde 25-30, tüketici fiyatlarında yüzde 300-400 artışlar görüldüğünü söyledi.

İbrahim Yetkin, meyve-sebze fiyatlarının yükselmesinin temel nedenlerinin bir tanesinin yok denecek kadar az üretim olduğuna işaret etti. Yetkin, şu ifadeleri kullandı: "Özellikle bu mevsimde sebze meyve fiyatlarında belli miktar artış oluyor. Bunun da temel nedenlerinden bir tanesi sera üretimine geçiş sırasında tarla ürünlerinin piyasadan çekilmesi; yani tarla ürünlerinin bittiği sera üretiminin devam ettiği ama hasadın başlamadığı bu da normal koşullarda bu ürünlerin iki dönem arasındaki üretim düşmesinden kaynaklandığını görmekteyiz. Bir de yaşanan soğuk ve yağışlı hava da üretimi olumsuz etkilemekte. Bu dönemde ortaya çıkan üretim azlığı talebi karşılamıyor. Mal olmadığı için fiyatlar alabildiğine ciddi biçimde artıyor. Bu durumdan faydalanan aracı kesim tarafından bu boşluk belli şekilde istismar ediliyor. Piyasaya ürünü sokmuyorlar ve fiyatların olduğundan çok daha fazla şekilde arttığını görüyoruz."

"RUSYA VE IRAK'A SEBZE VE MEYVE İHRACATI SIFIRLANDI "

Rusya ve Irak'a sebze ve meyve ihracatının sıfırlandığına vurgu yapan Yetkin, şöyle devam etti:
"İhracat açısında kötü haberler birbirini izliyor. 1 Ocak'tan 10 Ocak'a kadar tek bir gram bile ihracat yapamıyor Türkiye. Şu anda Türkiye'de meyve sebze ihracatı yüzde 60'ı durmuş durumda. Şimdilik üretici sera ürünleri henüz tam olarak piyasaya çıkmadığı için bu yarattığı sıkıntıyı fazla hissetmedi. Üretim fazla olmadığı için üreticinin elinde meyve sebze kalmadı, hissetmedi bu ambargoyu. İç piyasaya zor yetişiyor. Şubat ayı ortalarından itibaren sera ürünü çıkacak. Üretim artışı olacak o zaman üretici ambargonun sıkıntısını çekmeye başlayacak Ürün elinde kalmış olacak, ambargonun etkisini o zaman hissedeceğiz. Komisyon ihracatçı kesim durumdan etkilenmiş durumda. Şu anda Antalya halinde onduğu gibi her şey bitmiş, kitlenmiş durumda. Bu dönemde ihracatçı zararda."

"ÜRETİCİ FİYATLARININ EN AZ YARI YARIYA DÜŞECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Eğer ihracattaki sorun bir şekilde aşılamazsa Ocak ayı sonlarından itibaren yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla birlikte sebze meyve fiyatlarında düşüş beklediklerine işaret eden Yetkin, bunun hal fiyatlarının da şu anki fiyatların yarısına inmesine sebep olabileceği tahminini aktardı. Yetkin, "Bugünkü üretici fiyatlarının en az yarı yarıya düşeceğini öngörüyoruz. Bunu zaman gösterecek." dedi.

"RUSYA, AMBARGOYU DELEBİLİR YA DA KALDIRABİLİR"

"Rusya'nın bu gidişata fazla dayanacağını da sanmıyorum. " şeklinde konuşan TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şunları söyledi: "Rusya'nın 15-20 günlük veya bir aylık süre zarfında yüzde 90-95 ambargoyu gözden geçireceğine inanıyorum. Çünkü Rusya'daki fiyat dalgalanmaları da başladı. Rusya'daki sebze-meyve fiyatları yüzde 500-600 arttı. İnanılmaz derece 25-30 liraya kadar bir kilo domates satılıyor Rusya'da. Bunun sürdürülebilirliği yok. Sanki yasaklarmış gibi ama dolaylı yönde farklı pazarlar aracılığıyla Rusya'nın kendi kötü gidişini de düzelteceğini veya karar alacağını düşünüyorum. Rusya; Azerbaycan, Gürcistan, Beyaz Rusya üzerinde simdi Türkiye mallarının bu ülkeler üzerinden Rusya'nın alacağı gibi bir alt yapı çalışması olduğunu biliyorum. Yani böyle bir yolla da ambargonun delinmesi, kaldırılması anlamında da yeni pazar arayışları söz konusu."
CİHAN
10 Ocak 2016 14:11
DİĞER HABERLER