'Koalisyon, hukukun işlediği ülkelerde zenginliktir'

'Koalisyon, hukukun işlediği ülkelerde zenginliktir'

MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, hukukun işlediği ülkelerde koalisyonların zenginlik olduğunu söyledi. AK Parti'nin, "Koalisyon olursa ekonomik büyüme zarar görür." sözüne katılmadığını belirten Yılmaz, "Bizim geçmişimizde koalisyonlar başarılı olamamışlardır, halbuki hukukun iyi işlediği toplumlarda koalisyonlar zenginlik üretmiştir." dedi.

MHP adayı Yılmaz, yaptığı açıklamada Avrupa'da 10-15 yıldır koalisyonla yönetilen ülkeler olduğunu belirterek, "Örneğin Lüksemburg koalisyonla yönetiliyor. Şekil olarak koalisyon olsun mu olmasın mı tartışmaları asılsızdır. Koalisyonla yönetilen ülkeler de milli geliri yüksek olan yerler. Mühim olan bunun içselleştirilmesidir. Ülke yönetimine talip olan birden fazla partinin yönetimlerin, ülkenin çıkarları adına birleşmeleri, ortak bir paydada, bir problem altında kümelenerek, bunu gerçekçi bir şekilde yapmaları önemlidir. Bizim geçmişimizdeki koalisyonlar bunu beceremedi." dedi.

'IMF İLE ANLAŞMAYI BİR ÖNCEKİ KOALİSYON YAPTI, PARAYI AK PARTİ KULLANDI'

AK Parti'den önceki koalisyon hükümetinin IMF ile 18 milyar dolar borç anlaşması yapıldığını, parayı AK Parti hükümetinin aldığını söyleyen Durmuş Yılmaz, "Önce 18 milyar dolar borç anlaşması yapıldı, ardından bir 10 milyar dolar daha borç anlaşması yapıldı. Önceki koalisyon hükümeti, bunun sadece 4 milyar dolarını harcadı, 24 milyar dolarını ise AKP hükümeti harcamıştır. Yani IMF'ye ödenen borç, AKP'nin harcadığı borçtur." dedi.

'ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNENLERİN ENFLASYONU YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE'

Türkiye'nin enflasyon konusunda son zamanlarda başarılı olamadığını ifade eden MHP adayı Yılmaz, "Türkiye'nin enflasyonu gerçekten yüzde 7,91 mi? Şunu bilelim, bu rakamlar uluslararası mukayese yapabilmek için ortalama enflasyon rakamlarıdır. Bunun içinde yıllık geliri 50 bin lira olanın harcaması da var, asgari ücretlinin harcaması da var." dedi. Asgari ücret üzerinden enflasyon oranının yüzde 20'nin üzerinde olduğunu söyleyen Yılmaz, "Asgari ücretli bir vatandaş, giderini en fazla üç kalemde yapıyor. Gıdaya, yeme içmeye gidiyor gelirinin büyük kısmı, dolayısıyla bu kişinin enflasyonu, ortalama enflasyonun çok üstünde. Türkiye'de gıda enflasyonu yüzde 14'ün üzerinde, buna kira enflasyonunu, ulaşım enflasyonunu eklediğinizde asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 20'nin üzerinde oluyor." dedi. Kümülatif enflasyon oranının yüzde 70'lerde olduğunu söyleyen Yılmaz, "Enflasyonu kontrol edemediğimiz için, önleyemediğimiz için kümülatif enflasyonumuz 2005 yılından sonra yüzde 70'leri geçti. 2005'te cebimize koyduğumuz 100 liranın alım gücü, şimdilerde 30 liraya kadar düştü." dedi.

Merkez Bankası gaizleri düşürürse enflasyonun düşeceği tezinin saçma olduğunu iddia eden MHP adayı Durmuş Yılmaz, "Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı arasındaki kavga buradan çıkıyor. Cumhurbaşkanı burada Merkez Bankası'na seslenerek, tribünlere oynuyor. Ne olduğunu çok iyi biliyor. Cumhurbaşkanı, emsal gösterdiği ülkelerin enflasyonlarını bize söylemiyor, sadece faizlerin düşük olduğu yönünde örnek veriyor." dedi. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle Merkez Bankası'nın faizleri düşüremediğini söyleyen Yılmaz, "Bizde faiz yüksek, çünkü enflasyon yüksek. Enflasyonu düşürmeden faiz düşürülmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası'na 'faizleri düşür' teklifinde samimi iseler, bir saatte kanun çıkartırlar ve istediğini yaparlar." dedi. Ülkenin iç borçlarının 402 milyar dolar olduğunu söyleyen Yılmaz, "Biz 2002'de iktidara geldiğimizde kucağımızda borç bulduk, biz bu borçları ödedik ve IMF'ye borç verecek hale geldik diyorlar. Bu hükümet ne yaptı? Devletin borçlanması yerine özel sektörleri borçlandırdı. Ekonominin borçlanması azalmadı. Devlet yerine özel sektör borçlandı." dedi.

'İŞSİZLİK ORANLARI BELİRTİLEN RAKAMIN ÜSTÜNDE OLABİLİR'

Türkiyede açıklanan işsizlik oranının yüzde 10.5 olduğunu belirten Yılmaz, "Büyümenin yavaşlamasından dolayı bu oran yüzde 11.5'e çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ölçtüğü yöntem var. Örneğin ocak, şubat ve mart ayları için anket yapılıyor. Anketler, belirli bir nüfus aralığında seçiliyor. Ankette 'İşsizim' diyen kişi, 'Üç aydan beri iş arıyorum' diyorsa anket yapanlar, bu kişinin iş bulma ve çalışma ihtimalini görmedikleri için işsiz olarak kabul etmiyor." dedi.


CİHAN

07 Mayıs 2015 10:29
DİĞER HABERLER