Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Başkanlığı'na engellilere yönelik 3 tane kanun teklifi sundu.
KAMUDA KURUMLARINDA ENGELLİ KONTENJANI YÜZDE 3'TEN YÜZDE 5'E ÇIKARILSIN
MHP'li Kalaycı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile bugün TBMM Başkanlığı'na 3 tane kanun teklifi verdi. 'Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli kontenjanının yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılması öngörülüyor. Verilen teklifte, engelli kotasının yüzde 5'e çıkarılmasıyla 2016 yılında en az 20 bin engellinin bu kontenjanlara atanması öngörüldüğü ifade edildi.
Kalaycı'nın engelli kontenjanına yönelik verdiği kanun teklifinde şu bilgilere yer verildi: "Engellilerin istihdamı sorunu, kendine özgü yanlarıyla engelli sorunlarının en önemli boyutlarından birini oluşturmaktadır. Her insanın yapabileceği bir iş vardır ve engelliler de fiziksel ve ruhsal işlevlerinde bir bozulma ya da eksiklik olsa bile, onların bu niteliklerini dikkate alan uygun bir eğitim ve rehabilitasyondan geçirildikleri zaman çalışabilirler, üretime katılabilirler. Herkes gibi engelliler de çalışmaya-üretmeye isteklidirler."
'HANE GELİRİ UYGULAMASINDAN KİŞİSEL GELİR UYGULAMASINA GEÇİLMELİ'
Kalaycı'nın engelliler için verdiği diğer bir kanun teklifi ise 65 yaş aylığının iyileştirilmesi ve aylıkları kesilen engellilerin ve yaşlıların mağduriyetinin giderilmesi amacına yönelik olduğu belirtildi. Kanun teklifinde, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için engellilerin ve yaşlıların muhtaçlığının belirlenmesinde 'hane başına düşen gelir' uygulamasından vazgeçilip, kişisel gelir uygulamasına dönülmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiği dile getirildi.
DOĞUŞTAN ENGELLİLERE DE MALULİYET AYLIĞI BAĞLANSIN
MHP'li Kalaycı, verdiği diğer bir kanun teklifinde ise doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların da malul sayılma ve maluliyet aylığı bağlanmasına ilişkin düzenleme yapılmasını öngörüyor. Kanun teklifinde "Aynı derecede engeli olan sigortalıların malul sayılmasında, engellilik durumunun doğuştan ve sonradan olması durumuna göre farklı hukuka tabi tutulmaları hakkaniyetle bağdaşmamakta olup, bu uygulama Anayasanın adalet ve eşitlik ilkelerine aykırıdır." denildi.
CİHAN