Akşam saatlerinde haber televizyonlarının geçtiği haber siyaset kulislerini hareketlendirdi.
Haftalardır gündemi meşgul eden MHP kongresi, bu kez de bir delegenin yaptığı başvuru ile gündeme geldi.
Hurriyet.com.tr’nin edindiği bilgilere göre MHP delegesi Yargıtay’a dilekçeyle başvurarak MHP kongresi kararının Anayasa Mahkemesi’ne taşınması talep etti.
Anayasa gereği kendisine gelen her dilekçeyi almak zorunda olan Yargıtay da bu dilekçeyi kabul etti ancak taleple ilgili herhangi bir karar vermedi.
YALÇIN: GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Siyaset kulislerini hareketlendiren iddia sonrasında MHP yönetiminden açıklama geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Kongre dosyasının Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından AYM’ye gönderildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmamaktadır.
Yargıtay cumhuriyet başsavcılığına yapılan başvuru sonrasında inceleme başlatılmış olup devam etmekte olup hukuki süreç devam etmektedir” ifadelerini kullandı
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Parti içi muhalefet, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurdu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti.
Bunun üzerine muhalifler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de MHP'yi kurultaya götürecek 3 kişilik bir çağrı heyetinin görevlendirilmesine hükmetti.
MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı.
Muhalifler Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı.
Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü "Gemerek kararı geçerli" dedi. Muhalifler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü'nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti.
Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı.
Muhalifler 15 Mayıs'ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği kurultayın yapılamayacağını belirterek toplanan muhaliflere izin vermedi.
Kaynak: Hürriyet