MHP'li Karakaya, tarım işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı, Adana'daki tarımın durumunu da sorguladı.

Karakaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplandırması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde; 3 milyondan fazla mevsimlik tarım işçisinin büyük kısmını kadın ve çocukların oluşturduğuna dikkat çekti. Mevsimlik tarım işçilerinin tamamına yakınının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve sosyal güvenceye sahip olmadığına vurgu yapan Karakaya, 2010'da ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevre ile ilişkiler, iş ve sosyal güvenlik koşullarında düzenlemeler yapılmasını öngören 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi' konulu bir genelge yayınlandığını hatırlattı.

Karakaya özetle şu sorulara cevap aradı: "Ülkemizde çalışan mevsimlik tarım işçisi sayısı kaçtır? İşçi sayısında kadınların ve çocukların oranı nedir? Mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvence altına alınmasına yönelik hangi çalışmalar yapılmış, kaç işçimiz sigorta kapsamına dâhil edilmiştir? Mevsimlik tarım işçilerine yapılan sahte ve usulsüz sigortaların önlenebilmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir? Son 13 yılda sağlıksız çalışma ve ulaşım koşulları nedeniyle hayatını kaybeden mevsimlik tarım işçilerinin sayısı kaçtır?"

ADANA'DA TARIM VE ÜRETİCİNİN DURUMU

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplandırması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde ise 1 milyon 725 bin hektarlık ekilebilir verimli arazisiyle Adana'nın ülke tarımında 'lokomotif' konumunda olduğuna işaret etti. Karakaya, "Ülkemizin tarımsal üretiminin yüzde 7,8'i Adana bölgesinden karşılanmaktadır. Türkiye'nin yüzölçümü olarak beşinci, nüfus olarak altıncı en büyük şehri olan Adana'nın gelişimi için özellikle tarımsal üretim noktasında devlet tarafından desteklenmesi önem arz etmektedir. Bu bilgiler çerçevesinde, 2002-2015 yılları arasında, yıllara, ürünlere ve ilçelere göre Adana'nın tarım üretim kapasitesinin arttırılması amacıyla yapılan yardım, hibe, destek ve teşviklerin miktarı nedir? Adana'nın il ve ilçelerinde tarım sektörünün geliştirilmesi ve üreticilerimizin refah düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla hangi projeler yürütülmektedir?" sorularına cevap istedi. CİHAN
24 Aralık 2015 15:41
DİĞER HABERLER