MHP’nin tüzük kurultayı 752 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi. Tüzük değişikliğine ilişkin verilen bütün önergeler oy birliğiyle kabul edildi. Muhalifler, 10 Temmuz’da yapılacak olağanüstü kurultaya katılma kararı aldı. MHP’de yeni bir dönem başlıyor.
MHP’de tüzük kurultayı, karşılıklı restleşmeler ve yargı kararlarıyla yılan hikâyesine dönen bir sürecin sonunda dün nihayet toplandı. Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Büyük Kongre’de salt çoğunluk aşıldı. Noter huzurunda attıkları imzalarla, genel merkezin katılmadığı kurultayda hazır bulunan delegeler, tüzüğün, ‘olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen hükmü’nün değiştirilmesini de kapsayan 13 madde için oy kullandı. Tüm maddeler oy birliğiyle kabul edildi. Genel başkan seçiminin yapılacağı kongre için ise 10 Temmuz tarihinde uzlaşıldı. Yani muhalifler ve genel merkez aynı kongrede buluşacak. Öte yandan 7 Haziran sonrası verilen disiplin cezaları da kaldırıldı. Daha önce partiden ihraç edilen ve 2014’te yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı.
752 delege imza verdi
Mahkeme kararıyla kongreyi organize eden Çağrı Heyeti, notere beyan için atılan delege imzaların toplamının 752 olduğunu açıkladı. Ankara 13. Noterliği ise “MHP Kurultayı için 657 imza aldık. Kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi Pazartesi günü yapılacak.” ifadelerini kullandı. Toplantıyı ‘korsan’ olarak niteleyen genel merkeze göre kurultayın çalışmaya başlayabilmesi için bin 211 delegeden en az 800’ünün salonda hazır olması gerekiyordu. Muhalifler ise 595 delege ile kurultayın açılabileceğini savunuyordu.
Salona ayrı ayrı geldiler
Kurultaya genel başkan adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen’in yanı sıra merhum Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de katıldı. Kurultayın yapılacağı salona ilk olarak MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan sonrasında Ümit Özdağ ve Koray Aydın geldi. Meral Akşener ise salona ‘Meral Başbakan’, ‘Durma ilerle bozkurtların seninle’ sloganları eşliğinde giriş yaptı. Milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok, Seyfettin Yılmaz, Nuri Okutan ile eski MHP vekilleri Durmuş Yılmaz, Özcan Yeniçeri ve Şefik Çirkin de salonda hazır bulundu.11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e açtığı davayla gündeme gelen Eski Sincan Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz ve Bahçelievler davasından hüküm giyen Haluk Kırcı da dikkat çeken isimler arasında yer aldı.
Divan Başkanı Dervişoğlu
Yoğun ilginin olduğu kurultaya delegeler, noter huzurunda imza atarak katıldı. Muhalifler böylece, genel merkezin muhtemel itirazları karşısında ellerini güçlendirmiş oldu. İlk heyecan Divan başkanlığı seçiminde yaşandı. Akşener’in desteklediği Musavvat Dervişoğlu 456, Oğan’ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegenin imzasıyla aday oldu. Fakat delegeler, ‘tek liste’ sloganları atmaya başladı. Bunun üzerinde Akşener, Oğan, Aydın ve Koray bir süre baş başa görüştü. Ardından muhalifler kürsüye çıkarak birlik pozu verdiler. Türkoğlu adaylıktan çekildi ve Dervişoğlu Divan Başkanı oldu. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.Böylece Çağrı Heyeti’nin görevi de sona erdi.
Akşener’den 15 Mayıs sitemi
Kurultay başlamadan önce Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ arasında küçük bir polemik yaşandı. Akşener, 15 Mayıs’ta Ankara’daki buluşmada alandan erken ayrılarak kendisini yalnız bıraktıklarını söylediği Özdağ ve Oğan’a sitem etti.
Bugüne nasıl gelindi?
1 Kasım seçimlerindeki başarısız sonuç, muhalifleri harekete geçirdi. Olağanüstü tüzük kurultayı için 543 imza topladılar. Amaç 2018’deki olağan kongreyi beklemeden, önce tüzüğü değiştirmek, sonrasında da yeni genel başkanı belirlemekti. Fakat MHP yönetimi bu talebi geri çevirdi. Muhalifler bu kez 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Mahkeme, kayyım heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti,15 Mayıs’ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını aldı. Fakat genel merkez boş durmadı. Yerel mahkemelerden çıkan aksi yönünde kararlar, kaosu büyüttü. Son sözü Yargıtay söyledi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’nin olağanüstü kurultaya gitmesine ilişkin verdiği kararı oybirliğiyle onadı. Böylece hukuk savaşını muhalifler kazanmış oldu. Devlet Bahçeli’nin koltuğunu koruması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın desteğini aldığına dair haberler MHPli’ler arasında kulaktan kulağa yayılırken, genel merkez ise muhalifleri kaos çıkarmakla suçladı.