Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na ebelerin neden aile danışmanı olamadığını sordu.
CHP'li Milletvekili Çetin Arık, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşımaya devam ediyor. Arık, daha önce iş yeri hemşiresi kadrosunda yer almaları için kanun teklifi verdiği ebelerin neden aile danışmanı olamadığını sordu. Çetin Arık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na cevaplaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 4 Eylül 2012 tarihli 28401 saylı Resmi Gazete'de yayımlanan Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği'nin 14. maddesi 'Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir' şeklindedir. Görevleri gereği; gebe takibi, 16-49 yaş kadın danışmanlık ve takibi; doğum öncesi korunma ve aile planlaması, doğum sonrası emzirme, çocuk gelişiminin takibi gibi birçok konuda ailelere danışmanlık görevi veren ebeler bu kapsam dışında tutulmuştur."
Milletvekili Çetin Arık, yönetmeliği hatırlattıktan sonra, Bakanlığa, "Sağlık iş kolunun önemli bir parçası olan ve ailelere birçok konuda danışmanlık hizmeti veren ebeler, bir unutkanlık sonucu mu Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği dışında bırakılmıştır? Ebelerin bu mağduriyetini gidermek için bir çalışmanız var mıdır? Eğer çalışmanız var ise bu çalışmanız nedir?" sorularını yöneltti.
CİHAN