Milletvekili Engin'in cemevleriyle ilgili sorusu cevapsız kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, cemevlerinin ibadethane statüsüne ilişkin İçişleri Bakanlığı'na yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu yaptığını ancak bir cevap verilmediğini bildirdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Engin, Türkiye'de kaç belediyenin cemevlerinin bakım, onarım, elektrik, su giderlerini karşıladığı ve 2 Aralık 2014 tarihinde cemevlerinin ibadethane statüsü yönünde verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen hükümetin neden hala somut bir adım atmadığı gibi soruların yer aldığını ifade etti.

Verilen cevapta sadece 'mahalli idarelerimiz ibadethanelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına olumlu yaklaşmaktadır' ifadesinin yer aldığını dile getiren Engin, genelleme yapılarak, somut cevap vermekten çekinildiğini ve bahsedilen 'olumlu' yaklaşımın uygulamadaki yansımasına yönelik herhangi bir örneğe değinilmediğine dikkat çekti.

Uluslararası ve ulusal yargı kararlarına rağmen devlet tarafından hala somut ve kapsayıcı bir adım atılmamasını eleştiren Engin, "Bakanlık hem bilgi edinme başvuruma 15 günlük yasal süresi içerisinde cevap vermiyor, hem de 2 ay 15 gün sonra Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 7. Maddesi gerekçe gösterilerek sorularım yanıtlanmıyor. Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır' hükmüne göre verilen cevabı değerlendirdiğimizde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün kaç belediyenin cemevlerinin giderlerini karşıladığını bilmediği ya da biliyorsa dahi bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmak istemediği anlaşılmaktadır." diye belirtti.

25 Kasım 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından okunan 64. Hükümet Programı'nda yer alan 'Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız' sözünü hatırlatan Engin, hükümet yetkililerini ulusal ve uluslararası yargı kararlarına uygun bir şekilde bu sözün gereğini yerine getirmeye davet etti. Engin, "Cemevlerinin ibadethane statüsü resmi olarak kabul edilmeli ve diğer ibadethaneler gibi bakım, onarım, elektrik ve su giderleri belediyelerce karşılanmalıdır. Ancak Alevi vatandaşlarca yıllardır dile getirilen ve anayasal bir hak olan bu hizmet talebi 14 yıldır tek başına iktidar olan AKP tarafından görmezden gelinmiştir. AKP Alevi vatandaşları yalnızca seçimden seçime hatırlamakta, AİHM kararı üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen seçim vaadini yerine getirme konusunda dahi net bir tavır ortaya koyamamaktadır." ifadelerine yer verdi.Cihan CİHAN
26 Şubat 2016 15:44
DİĞER HABERLER