Milletvekili Kara: İnsan sağlığı ciddi bir iştir, saman ithal etmeye benzemez

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun doktor ithal edeceğiz sözüne tepki göstererek, "İnsan sağlığı ciddi bir iştir, saman ithal etmeye benzemez" dedi.

Beyin cerrahı Milletvekili Kara, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Müezzinoğlu'nun 12 Aralık'ta "Türkiye'de 20 bin uzman ve 10 bin pratisyen açığı var. Yurt dışından doktor getireceğiz. " açıklamasını bir talihsizlik olarak gördüklerini ifade etti. AK Parti iktidarında insanların metalaştırıldığını, çalışanların ruhsuzlaştırıldığını ileri süren Kara, sağlığın çok ciddi bir iş olduğunu doktor ithal etmenin saman ithal etmeye benzemeyeceğini kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu'nun 'Zırhlı ambulanslar alacağız' sözü ile o bölgede savaşın olduğunun açıkça ortada olduğunu belirten Kara, "Savaş olduğu açıkça ortada. Gerçeklerin üzeri örtülemez. Gün ışığına çıkacaktır. Tıpkı Can Dündar ve Erdem Gül'ün haksız yere cezaevinde tutuldukları gerçeği gibi." ifadesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu'un rakam vererek ithal doktor getireceğiz sözünün talihsiz olduğu kadar akıl dışı olduğunu savunan Kara, hiçbir bilimsel dayanağın da olmadığını savundu. Doktor kökenli vekil Kara, şu bilgiyi verdi: "Sizin söylediğiniz her şeyi olduğu gibi sağlık sistemini de taşeronlaştırma ve ticari faaliyete dönüştürme zihniyetinin bir ürünüdür. Amaç Türkiye'de yetişmiş hekimleri yok sayarak, yurt dışından getirilen hekimlerle emek sömürüsü yaratmaktır. Bunu aynı zamanda bir tehdit aracı olarak kullanıyorlar. Sanıyoruz ki Sağlık Bakanı kendi bakanlığının çıkardığı metinleri bile okumuyor. Kendi raporlarında Türkiye'de sözü edilen açığın mevcut iş gücü ile karşılanacağı açıkça belirtilmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi kitapçığı. Diyor ki; öğrenci sayısı ve okul kontenjanlarının mevcut haliyle devam etmesi halinde bile 2023 yılında arz ihtiyaca göre 2 kat fazla olacak. Düşünün 2015 öğretim yılından itibaren sıfır öğrenci alınsa bile her türlü ihtiyaç fazlası yetişmiş sağlık personelimiz olacak."

Sağlık Bakanlığı 2023 vizyonuna göre hekim ihtiyacını yaklaşık 200 bin olarak belirlendiğinin altını çizen Kara, buna göre 2023 yılı sonunda mezun hekim sayısının 205 bin olacağını vurguladı. Şimdiden ihtiyaç fazlası sağlık çalışanı yetiştiren sistem bunun üzerine bir de yurtdışından hekim getirirse Türkiye adeta bir işsizler ordusuna dönüşeceğine dikkat çeken Kara, zaten tıp fakültelerinin sayısı ve kontenjandaki artışlar ile tıp eğitiminde ciddi kalite sorunları yaşandığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın asıl olarak bu konu ve sağlık personelinin karşı karşıya olduğu işsizlik ve güvenlik sorunu ile ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Kara, "Oysaki Sayın Bakan, yabancı hekim ithal derdine düşerek, halkın sağlığını düşünmediği gibi, tıp eğitimini itibarsızlaştırmakta ve değersizleştirmektedir. Türk Eğitim sistemini beğenmeyen ve yabancı hayranlığı duyan bu zihniyete karşı, Nobel Ödülü almış Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı örnek göstermek isteriz. Yabancı hekimlerle ilgili bir diğer sorun da şudur: 2012 yılında yayınlanan yönetmelik ile yabancı hekimlerin Türkiye'de özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının önü açılmıştır. Gene aynı yönetmelikte yabancı hekimler için Türkçe dil bilgisi şartı aranmamakta hiç bilmeyenlere göre biraz Türkçe bilmeleri yeterli görülmektedir. Bizim Anadilimiz Türkçe olmasına rağmen bazı bölgelerde iletişim konusunda sıkıntılar yaşanırken, burada yetişmemiş, kültürümüzü ve dilimizi bilmeyen hekimler ile sağlık hizmeti vermek olanaksızdır. " değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
24 Aralık 2015 15:00
DİĞER HABERLER