Milletvekili Pekşen: Bölge halkının kullandığı yaylalara el konulmak isteniyor

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Karadeniz'de 8 ili kapsayan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesiyle, bölge halkının yüzyıllardır kullandığı yaylalara el konulmak istendiğini savundu. Bölgede yavaş yavaş Orman Müdürlükleri'nin 'yaylaları terk ediniz' diye baskı yapmaya başladığını iddia eden Pekşen, bu baskının seçimden sonra daha da artacağını öne sürdü.

Pekşen, yaptığı yazılı açıklamada, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerini kapsayan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı'nda yaylaların ve turizm merkezlerinin birbirine bağlanması vaadiyle yola çıkıldığına değindi. Projeyle, bölge halkının yüzyıllardır kullandığı yaylalara birer birer el konulmak istendiğini ileri süren Pekşen, "Bu projenin bölge halkına getireceği bir refah yoktur, üstüne bölge halkının ata dedelerinden beri kullandıkları yaylalar ellerinden alınacaktır. Şimdi bölgede yavaş yavaş Orman Müdürlükleri 'yaylaları terk ediniz' diye baskı yapmaktadır. Bu baskı seçimden sonra daha da artacaktır." dedi.

CHP Trabzon Milletvekili, 2004 yılında Japon kuruluş JICA ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Karadeniz Bölgesindeki gerçeklerle örtüşen, bilimsel temellere dayanan, bölgedeki üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, konunun bütün taraflarının ortak paydası olan bir proje hazırlandığına dikkat çekti. Bu projede yaylalardan denize paralel doğu-batı yönünde bir yol önerilmediğini savunan Pekşen, tam tersine kuzey-güney yönünde denizden yaylalara çıkan bir bağlantı sistemi kurgulandığını kaydetti.

Haluk Pekşen, açıklamasına şöyle devam etti: "Hatta çevresel duyarlılığı yüksek alanlarda ve koruma statüsü olan kesimlerde konaklamanın olmaması, tesislerin bu alanlara yakın mevcut yerleşme alanlarında yer alması ilke olarak kabul edilmiştir. DPT'nin onayladığı bu proje bir anda ortadan kaldırılmış; 2008 yılında bölge gerçekleriyle uyuşmayan, bilimsel temele dayanmayan, konunun taraflarının görüşünü taşımayan bu talan projesi ortaya çıkmıştır. Artık açık olarak biliyoruz ki, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı, yaylaları Karadenizli'nin elinden alma, Milli Parkları, SİT alanlarını yağmalama projesiymiş. Korunan alanlar ekonomik, ekolojik, kültürel ve sosyal birçok faydası bulunduğu için korunmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinde 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde ilan edilmiş çok önemli milli parklar, korunan alanlar vardır."

Proje kapsamında yer alan 8 ilde; 4 milli park, 5 tabiatı koruma alanı, 22 tabiat parkı ve 11 tabiat anıtı bulunduğuna dikkat çeken CHP Trabzon Milletvekili Pekşen, sözlerini şöyle tamamladı: "İşte Doğu Karadeniz'in bu denli önemli milli parkları, koruma alanları, 'yeşil yol' denilerek, imara açılıyor. Bu arada da bölgede yüzlerce yıldır yaşayan vatandaşlar topraklarından sürülmek isteniyor. Orman kadastrosu uygulaması ile yurttaşların tapulu arazileri el konularak hiçbir bedel ödenmeksizin ellerinden alınmıştır. El koyma işlemini içeren yönetmelik de dahil olmak üzere tüm işlemler yargıya taşınacaktır. Şimdi bu büyük yolsuzluk projesini tüm hemşerilerimizle yargıya taşıma zamanı gelmiştir. Yaylalar Karadenizlilerindir. Yaylaların gerçek sahiplerinde, Karadenizlilerde kalması için mücadelemize devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

CİHAN
05 Eylül 2015 10:41
DİĞER HABERLER