Milli Eğitim'de torpilli atama skandalı

Milli Eğitim'de torpilli atama skandalı
KPSS’yi kazanan yüz binlerce öğretmen atama beklerken Milli Eğitim Bakanlığı tartışmalı bir adım daha atıyor. Seçimden önce 1800 kişinin İl Milli Eğitim Müdür yardımcılığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kadrolarına sınavsız ve mülakat yapılmaksızın atanacağı öğrenildi.

Sınavsız atama furyası Milli Eğitim’e sıçradı. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, 12 Mayıs Salı günü İl Milli Eğitim Müdürlerini Ankara’da topladı. Toplantıda daha önce eğitim uzmanı yapılan bin 800 kişinin İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kadrolarına sınav ve mülakat yapılmaksızın atanacağı öğrenildi.

Böylece önceleri sınavla atama yapılan bu kadrolara hükümete yakın isimlerin getirileceği belirtildi. Seçim öncesi kadrolu atama furyası başlatması beklenen Bakanlık, bu atamalardan sonra okul müdürlerinin de görevlendirilmeden kadrolu atamaya döndürüleceği ifade edildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, taşra teşkilatında şube müdürü olarak görev yapacakların seçimi için 29 Aralık 2013’te Görevde Yükseltme Sınavı’nı yazılı olarak gerçekleştirmişti.

DANIŞTAY İPTAL ETMİŞTİ

Yazılı sınavda 70 ve üzerinde puan alan 5 bin 913 aday için 10-28 Şubat 2014’te MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavı yapıldı.

Sözlü sınavdan 70 ve üzerine puan alan ve başarılı sayılan 3 bin 287 aday arasından 1709 kişinin ataması, nisan ayında puan üstünlüğüne göre gerçekleştirildi. Ancak yapılan atamalarda sadece sözlü sınavın dikkate alındığını savunan bazı adaylar mahkemeye başvurdu. Bazı eğitim sendikaları tarafından ve bireysel olarak açılan davaların ardından mayıs ayında Danıştay 5’inci Dairesi ve haziranda Danıştay 2’nci Dairesi sadece sözlü puana dayalı atamaların hakkaniyete aykırı olduğuna karar verdi. Böylece MEB’in bin 709 şube müdürü ataması yargıdan dönmüştü.

GÖREVLENDİRME MEVZUATA AYKIRI

Aktif Eğitimciler Sendikası Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim mevzuatına göre adı geçen uzman eğitimcilerin şube müdürü olarak atanamayacağını kaydetti. Şube müdürlüğüne sınavla atama yapıldığını hatırlatan Bahçe, “Türkiye’de herkes vali olabilir bunun için sınav şartı yok. Ancak kaymakam olmak için sınava girme zorunluluğu var. Şube müdürü atamaları da böyledir. O nedenle bir yasa değişikliği olmadan atama yapılması mümkün değil” dedi.

BUGÜN

17 Mayıs 2015 08:18
DİĞER HABERLER