"Milli içki" açıklaması Silifke yoğurduna yarayacak

"Milli içki" açıklaması Silifke yoğurduna yarayacak -Başbakan Erdoğanın "Milli içkimiz ayrandır" açıklamasının ardından Silifke ilçesinin lezzetiyle türkülere konu olan yoğurduna da seri üretim yapılması için yatırımcı bulma umudu a
MERSİN (A.A) - Hüseyin Haskan - Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın "Milli içkimiz ayrandır" açıklamasının ardından Silifke ilçesinin lezzetiyle türkülere konu olan yoğurduna da yatırımcı bulma umudu arttı.
     "Silifkenin yoğurdu ah seni kimler doğurdu-" dizeleriyle 7den 70e herkesin hafızalarına kazınan türküde adı geçen Silifke yoğurdunun seri üretimle piyasaya sunulması için yatırımcılar bekleniyor.
     Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçebe hayat süren yörüklerin kızlarının, zengin bitki örtüsüne sahip Toros Dağlarında otlattıkları keçilerden sağdıkları sütle yaptıkları yoğurdun, şöhretini meşhur türküyle kazandığını söyledi.
     Silifke yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran özelliğin, Toroslardaki zengin bitki örtüsüyle beslenen hayvanlardan elde edilen sütle yapılması olduğunu anlatan Öngel, şunları kaydetti:
     "Dilden dile yayılan bir türküye adını vermesi nedeniyle bilinirlik gibi çok önemli bir avantaja sahip Silifke yoğurdu, üretime geçmesi halinde çok önemli bir marka olacak. Günümüzde firmaların büyük başarılara imza atmasının temelinde markalaşma bulunuyor. Bu kapsamda yatırımcılar ciddi harcamalar yapıyor. Marka bilinirliğinin çok önemli olduğu günümüzde Silifke yoğurdu çok büyük bir avantaja sahip. Ancak piyasada ne yazık ki Silifke yoğurdu yok. Bu konuda ilçeye yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulunuyorduk. Başbakanımız Milli içkimiz ayrandır sözleriyle duygularımızın tercümanı oldu. Bu sözlerin ardından yatırımcıların Silifke yoğurduna ilgisinin artacağını düşünüyoruz."
     Öngel, Silifke yoğurdu için bölgeye gelecek yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirerek "Yatırımcıların bu fırsatı iyi değerlendireceğini umuyorum. Başbakanın sözünün ardından dilden dile yayılan milli içkimiz ayrandır sözleri yatırımcılar için bulunmaz bir fırsat" dedi.
    
     -Silifke yoğurdu-
    
     Yoğurdun ilk kez Türkler tarafından yapıldığını hatırlatan Öngel, bu ürünün dünyada da Türkçe ismiyle anıldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
     "Toroslardaki yörükler, yoğurt mayası bulamadıkları zamanlarda sabahın erken saatlerinde çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden, Akdeniz kıyılarında yaşayan yörükler de incir sütünden maya yapmışlar. Yoğurttan üretilen ayran da çok yararlı ve Türklere has bir içecek olarak tarihe geçmiş. Başbakan, açıklamalarıyla aslında Silifke yoğurduna atıfta bulunmuş. Silifke yoğurdu yaklaşık 300 yıldır biliniyor. O dönemlerde ilçe merkezi ve çevresinde 10 bin civarında yörük ve Türkmen yaşıyordu. Tamamen hayvancılık, dolayısıyla süt ve süt ürünleri sayesinde geçimlerini sağlayan bu toplumun alışılmışın dışında kadın ve kızları da ticaret hayatının içindeydi. Bu özellikleriyle ozan ve şairlerin dikkatini daha fazla çeken yörük ve Türkmen kızları, güzellikleriyle de esin kaynağı olmuşlar. Ortaya çıkan ve dünyaca ün kazanan Silifkenin Yoğurdu türküsü, dilden dile dolaşmış, bugün dünyaca ün kazanan bir oyunun ortaya çıkmasına da vesile olmuştur."
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
30 Nisan 2013 11:40
DİĞER HABERLER