MİT, Emniyet ve Genelkurmay’ın stratejik projelerini geliştiren yazılım devi Milsoft’a geçen ay kayyım atandı. Kayyımların göreve başlamasının ardından şirketin yaptığı bütün gizli projeler deşifre edildi.
Türkiye’de her geçen gün yerli üretim yapan şirketlere, sözde paralel yapı iddiaları gerekçe gösterilerek kayyım atanıyor. Ya da şirketler vergi incelemelerine tabii tutuluyor. Bunun sonucunda da şirketler piyasadan birer birer çekiliyor. Bunun son örneği Ankara’da yaşandı. Türkiye’nin en büyük yazılım devleri arasında gösterilen, MİT, Emniyet ve Genelkurmay Başkanlığı’nın stratejik yazılım projelerini yürüten Milsoft Yazılım Teknolojileri AŞ’ye de kayyım atandı.
Yeni Hayat'ın haberine göre; Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Kaynak Holding’in başına kayyım olarak atanan İmran Okumuş getirildi. Okumuş’un yardımcıları ise Aytekin Gezici ve Sezai Çiçek oldu. Okumuş ve ekibine Kaynak Holding’e bağlı şirketlerden verilen 120 bin TL’lik maaşın yanı sıra buradan da ‘ballı’ bir maş ödemesi yapılacak.
Hükümete yakın Sabah gazetesi, sözde paralel yapı iddiaları gerekçe gösterilerek kayyım atanan Kaynak Holding ile Milsoft’un gizli bir ortaklığının olduğunu iddia etmişti. Bunun ardından da Anadolu Adliyesi Hakimliği, geçen ay aralarında İmran Okumuş’un da bulunduğu 7 kişiyi Milsoft’a kayyım olarak atadı. Kayyım’ların göreve başlamasının ardından şirketin yaptığı bütün gizli stratejik projeler deşifre edildi.
DEVLETİN GİZLİ GÜVENLİK PROJELERİNE İMZA ATMIŞTI
Milsoft, özellikle adını güvenlik bürokrasisi ile yürüttüğü çalışmalarda duyurdu. Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülen Müşterek Elektronik Harp Eğitim Simülatörü, Komuta Kontrol Sistemi Ara Katman Sistemi, MİLGEM Korvet, Elektronik Harp Programlama ve Simülasyon Merkezi, Arama Kurtarma Gemisi Savaş Yönetim Sistemi, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Taşınabilir Görüntü Kıymetlendirme Sistemleri ve Özgün TİHA Yer Kontrol İstasyonu gibi önemli projelerin yazılımlarını yürüttü.
CMMI SEVİYE 5 SERTİFİKASINA SAHİP İLK TÜRK ŞİRKETİ
Şirket ayrıca dünyada az sayıda firmanın ulaşabildiği en üst seviye yazılım mühendisliği olarak adlandırılan CMMI seviye 5 sertifikasına sahip ilk Türk şirketi olarak biliniyor. Bu özelliğinden dolayı özellikle yurt dışı teknoloji projelerinde ilk çağrı Milsoft’a geliyordu. Milsoft’un yürüttüğü gizli projelerden dolayı milli gizli seviyesinde Milli Tesis Güvenlik Belgesi ve NATO gizli seviyesinde Tesis Güvenlik Belgesi bulunuyor.
Kaynaklar yapılan uygulamayla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sürekli gündeme getirilen yerli ve milli şirketlerin desteklenmesi şeklindeki söylemin uyuşmadığını belirtiyor.
STRATEJİK PROJELERE DARBE
Milsoft Yazılım, Türkiye’nin en önemli yazılım devlerinden birisi. Şirket, son yıllarda Genelkurmay, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Başkanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’yla (TİB) önemli bazı stratejik projelere imza attı. Bununla birlikte şirket, Amerikan Sikorsky SeaHawk helikopteri görev bilgisayarı yazılımı ve S-92 helikopteri hava veri bakım yazılı gibi uluslararası bir çalışma grubunun içerisinde yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Yine Fransa ve Almanya gibi iki teknoloji devinin yürüttüğü iki önemli projede de Türkiye’yi başarıyla temsil etmeyi başardı.