Çeteden aldıkları sahte pulları dosyalarda kullanıp arkadaşlarına temin etmekle suçlanan avukat çiftin, soruşturmadan haberdar olunca evraklarda tahrifat yaptığı öne sürüldü. 1.5 milyon liralık vurgun, bekçinin ihbarıyla ortaya çıktı.
Ankara Mali Polisi'nin 10 gün önce gerçekleştirdiği sahte baro pulu basıp piyasaya süren çeteye yönelik operasyonuna ilişkin önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Olayda şüpheli avukatların delil kararttığı belirlendi. Çeteden ucuz fiyata satın aldığı sahte baro pullarını vekaletname ve dava dosyalarında kullanmak, diğer meslektaşlarına da temin etmekle suçlanan Diyarbakır Barosu avukatlarından H.D.D. ve B.D.'nin soruşturmadan haberdar olunca evraklarda tahrifat yaparak sahte pulları söktüğü ileri sürüldü. Skandal, adliye bekçisinin ihbarı üzerine ortaya çıktı. İcra Müdürlüklerinin bulunduğu binanın bodrum katındaki depoda dava dosyaları bulundu. Yapılan incelemede avukat B.D.'nin özel bir bankaya ait genel vekaletname üzerine yapıştırılmış baro pullarını söküldüğü belirlendi. Cumhuriyet Savcısı nezaretinde tutanak altına alınan vekaletnamelere sonradan orijinal pulların yapıştırılarak delil karatılmaya çalışıldığı tespit edildi. Liderliğini Hayati ve Sadık T. isimli kardeşlerin yaptığı sahte baro pulu imal edip avukatlar aracılığıyla piyasa süren çete soruşturmasının altından köstebek skandalı çıktı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hakan Pektaş'ın çete ile birlikte hareket ettikleri şüphesi üzerine Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istediği 17 avukatın gizli soruşturmadan haberdar olduğu ve delil kararttığı ortaya çıktı.
İCRA DOSYALARI DEPODA
Ankara Mali Polisi'nin yürüttüğü operasyon hakkındaki sızma Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne 22 Ocak 2011'de yapılan bir ihbar telefonu üzerine belirlendi. İcra Müdürlüklerinin bulunduğu adliye binasında bekçi olarak çalıştığını söyleyen ihbarcı, eskiden çamaşırhane olarak kullanılan depoda çok sayıda dava dosyasının atılı halde bulunduğunu bildirdi.
SAHTELERİNİ İMHA ETMİŞLER
Cumhuriyet Savcısı nezaretinde yapılan tespitte Diyarbakır Barosu avukatlarından B.D.'ye ait 103 adet genel vekâletname bulundu. Evraklar üzerinde yapılan incelemede ise Barolar Birliği'ne ait vekâletname pullarının söküldüğü belirlendi. Bilirkişi nezaretinde yapılan incelemede ise sökülen pullar yerine yeni tarihli orijinal pullar yapıştırıldığı belirlendi.
'BAŞIM BELADA'
Olay gerçekleştikten bir gün sonra B.D.'nin avukat eşi H.D.D.'nin mahkeme kararı ile dinlenen telefonuna ise endişe ve panik dolu konuşmalar yansıdı. Moralinin çok bozuk olduğunu söyleyen H.D.D., "Sana öğlen anlattığım şey var ya ondan dolayı. Büroya gittim elemanlar söylediler benim tüm dosyalarıma mali şube gelip el koymuş, götürmüş. Bir sesini duyayım dedim kusura bakma. Hani belki ararsın falan böyle ulaşılmaz telefonuma bil. Yani hani öyle başım belada işte" diye anlattı.
KARI-KOCA AVUKAT
H.D.D. ile B.D.'nin ortak kullandıkları ofislerinde yapılan aramalarda vekaletnameler üzerine yapıştırılmış halde çok sayıda sahte pul bulundu. H.D.D.'nin Diyarbakır 1. İcra Müdürlüğü'ndeki 338 dosyasında, 6. İcra Müdürlüğü'ndeki 61 dosyasında sahte pul kullanıldığı belirlendi. B.D.'nin ise aynı icra müdürlüklerinde toplam 585 dosyasında sahte pul kullandığı tespit edildi.
ALPER SANCAR