Sakarya Nehri'nde erginleşerek sudan çıkan milyonlarca 'birgün sineği', Adapazarı'nda sokakları kaplayarak kenti adeta istila etti.
Her yıl temmuz ayında ortaya çıkan ve ilginç tabiat olayı yaşatan 'birgün' sinekleri, kentin büyük bir bölümünde sokak aydınlatmaları başta olmak üzere alış veriş merkezleri, kahvehaneler, iş yerleri ve evlerin ışıklarına geldi. Milyonlarca sinek ışıklar etrafında bir süre uçtuktan sonra öldü.
Yaşanan bu ilginç tabiat olayı vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ev ve iş yerlerinden sinekleri uzaklaştırmak isteyen vatandaşlar ışıkları söndürdü. Şehrin bazı bölgelerinde yollar sinekler yüzünden beyaza büründü.
Sinek istilasının en çok yaşandığı yer ise eski Sakarya Köprüsü oldu. Milyonlarca sinek,köprüdeki aydınlatmaların etrafında toplandı. Bazı araçların köprüden geçerken farlarını kapattığı görüldü.
BİRGÜN SİNEĞİ
Ephemeroptera (Birgün sinekleri = Mayıs sinekleri) Ömürlerinin yüzde 99'unu larva veya nimf halinde suda geçirirler. Yaşam süreleri en fazla bir gündür. Erginlerde ağız parçaları ve sindirim sistemi körelmiştir, besin almazlar. Çiftleşme uçma esnasında gerçekleşir. Döllenmeden hemen sonra önce erkekler, sonra da dişiler (yumurta bıraktıktan sonra) ölürler.
Erkekte ön bacaklar çok uzamıştır, dişiyi yakalamada görevlidir. "Larvula" adını alan ilk larva evresi 1-3 yıl sürebilir.
CİHAN