Mimarlar, Meclis Camii ve halkla ilişkiler binasının korunması için dava açtı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunan halkla ilişkiler binası ve Meclis Camii'nin yıkılmasını engellemek için Koruma Kurulu'na tescil başvurusunda bulundu. Koruma Kurulu, cami ve halkla ilişkiler binasının korunmasına gerek olmadığına karar verdi. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Meclis Camii ve halkla ilişkiler binasının korunması için koruma kurulu kararına karşı dava açtı. Açılan davada rapor yazan bilirkişiler, cami ve halkla ilişkiler binasının özgün ve ender yapılar olduğu vurguladı.

Cami kompleksinin en dikkat çekici özelliğinin konumu olduğuna yer verilen bilirkişi raporunda, "Camdan mihrap duvarının baktığı gömük bahçe, iç mekanın dış peyzajla ilişkisini güçlendirmektedir. Piramit görünümlü çatısı da topraktan doğal olarak yükselen bir biçim arz eder. Böylece yapı TBMM alanında önemli bir yer edinirken, ana binanın anıtsallığından bilinçli bir şekilde kaçınmakta, alanda ezici bir görsel, fiziksel etki yaratmamayı da başarmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Raporda Meclis halkla ilişkiler binası için ise "Halkla ilişkiler binası, çağdaş teknolojiyle uygulanan modern üslubu ile dikkat çekerken, yapı elemanlarına da referans veren tasarımı ile özgünlük ve enderlik değerleri taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.

"MECLİS CAMİİ VE HALKA İLİŞKİLER BİNASININ YIKIMINA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Meclis Camii ve halkla ilişkiler binasının tescillenmemesi üzerine açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bilirkişi raporunda 'özgün ve ender' yapılardan birisi olarak nitelendirilen Meclis Camii ve halkla ilişkiler binasının korunmasını istediklerini belirtti. Candan, "Meclis Camii ve halkla ilişkiler binasının mahkeme kararıyla korunması için uğraşıyoruz. Özgün değeri bulunan ve Meclis binası ile bütünlük içerisinde tasarlanmış cami ve halkla ilişkiler binasının olası yıkılmasına göz yummayacağız." dedi.

Söz konusu yapıları mimar Behruz Çinici'nin tasarladığını anlatan Candan, şunları kaydetti: "Meclis ana binasıyla bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınan tasarım, kültürel mirasımız ve mimari mirasımız için oldukça değerlidir. Acilen tescillenmesi gerektiğini düşünüyoruz."
CİHAN
13 Temmuz 2015 11:20
DİĞER HABERLER