Mimarlar Odası 'Atatürk'ün vasiyetini ihlal' davasında AOÇ tapularını istedi

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Saray'ının ana davalarından biri, 'Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği' yönündeki dava. Davayı açan 6 meslek odası, Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışını ihlal edildiğini savunmuştu. Davada tüm müdahillik talepleri de kabul edilmişti. Davaya müdahil olan odalardan Mimarlar Odası Ankara Şubesi de mahkemeden AOÇ tapularının getirilmesini talep etti. AOÇ'nin 1925'ten bu yana satış, devir, kiralama gibi tapu hareketlerini gösteren kayıtların istenilmesi talep edildi.

Bireysel olarak müdahillik başvurusu kabul edilen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemeden Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin tapu kayıtlarının getirtilmesini istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Candan, "Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin kurulduğu 1925 yılından bu yana toprak kayıplarının ve mülkiyet hareketlerinin dolayısıyla vasiyet ve şartlı bağışın ihlalinin tespit edilmesi amacıyla 1925'ten bugüne kadar olan satış, devir, kiralama gibi tapu hareketlerini gösteren tüm tapu kayıtlarının bir sonraki duruşma beklenmeden istenilmesini talep ettik. AOÇ arazilerinin malvarlığının ve mülkiyet hareketlerinin tamamı Kaçak Saray ile birlikte, diğer arazilerdeki mülkiyet hareketlerini, hukuksuzluğu ve sorumlularını ortaya çıkartacaktır." dedi.

"DEVLET MALINA ZARAR VERİYORLAR"

AOÇ'nin devlet malı olduğunu belirten Candan şunları söyledi: "Atatürk Orman Çiftliği arazileri ile ilgili 5659 sayılı AOÇ kanunun 9. maddesinde, 'Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün bütün malları devlet malı hükmündedir. Bu mallar aleyhine suç işleyenler, Devlet malları aleyhine suç işleyenler gibi ceza görür' denilmektedir. AOÇ'nin bir karış toprağına zarar veren yöneticiler, devlet malına zarar vermektedirler, bu konuyla ilgili dava hazırlıklarımız başladı." CİHAN
22 Temmuz 2015 13:14
DİĞER HABERLER